Ţăranii le închiriază orăşenilor tradiţia de tăiere a porcului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orăşenii iubitori de tradiţie pot să-şi taie porcul la casa lui Ionel Murariu
Orăşenii iubitori de tradiţie pot să-şi taie porcul la casa lui Ionel Murariu

Timişorenii pot să sacrifice animalul de Crăciun pentru 50 de lei. Ionel Murariu, un localnic din Remetea Mare îşi pune casa la dispoziţie pentru orăşenii care îşi cumpără porc şi vor să îl taie în mod tradiţional. Un alt localnic care are o ofertă similară este primarul Ilie Golubov. Cei care cumpără porc de la el, pot să-i taie la el acasă.

Normele sanitar-veterinare nu permit comercializarea cărnii de porc decât în spaţiile special amenajate din pieţe sau în măcelării. Sătenii preferă totuşi să taie porcul în mod tradiţional.

La Remetea, localitate afaltă la câţiva kilometri de Timişoara, majoritatea locuitorilor s-au axat pe imobiliare. Au rămas şi câţiva tradiţionalişti care cresc în continuare animale. Primarul localităţii, Ilie Golubov, a avut de vânzare peste 40 de porci, din care a rămas doar cu zece. Pentru timişorenii care cumpără de la el, primarul are o ofertă specială: cei care vor să taie porcul şi nu au unde o pot face la el în curte.



Cuţite şi cazan din partea casei


Un alt localnic care se axează pe creşterea porcilor este Ionel Murariu. Astăzi i-a sacrificat pe ultimii: al său şi al surorii sale. Cu toate că nu mai are porci de vânzare, bărbatul îşi oferă casa şi „dotările”  celor care vor să îşi taie porcul în mod tradiţional. „Am vândut unul la cineva din oraş. Numai l-a înjunghiat aici. Pentru cine vrea să îl taie pot să-i fac focul la cazanul cu apă, îi pun la dispoziţie masa, cuţitele, paie şi cântar dacă au nevoie”, a spus Murariu. Acesta nu a fixat un preţ, dar ar fi mulţumit ca pentru deranj să primească 50 de lei.



A început tăiatul porcilor


Bănăţenii nu se dau înapoi de la tăiatul porcului şi vor să respecte obiceiul, indiferent că evenimentul are loc după norme europene sau în mod tradiţional. În această dimineaţă, la Remetea, pe fiecare stradă se puteau vedea cel puţin două bălţi de sânge, rezultatul ceremoniei de Crăciun.


Ionel Murariu, tăiere porc
Ionel Murariu, taiere porc
Ionel Murariu, taiere porc
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite