Timişoara: Ţăranii din Austria au soluţia pentru salvarea turismului din Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Ţăranii din Austria au soluţia pentru salvarea turismului din Banat
Timişoara: Ţăranii din Austria au soluţia pentru salvarea turismului din Banat

Zona de sud a Austriei, Steiermark, poate să fie un model ideal pentru dezvoltarea turistică a Banatului.

Fermierii austrieci din Sudsteiermark imbină perfect viaţa normală într-o gospodărie de la ţară cu exploatarea podgoriilor şi găzduirea turiştilor.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Numai la coada vacii suntem la fel

Grajdul în care se adăpostesc noaptea vacile familiei Adam, din zona Groeklein-Leibnitz, nu se deosebeşte cu nimic de orice grajd din orice gospodărie bănăţeană, de pe Valea Almăjului, până în ţara făloşilor gugulani. Dacă te-ai putea teleporta în acest loc, în timp ce Hanness Adam mulge vacile cu mâna goală, într-o vadră de plastic, ai jura că ai în faţă un bănăţean din Moceriş, Teregova, sau Dognecea, unde se mai cresc animale ca acum 200 de ani.



Din păcate pentru noi, mulsul vacilor este singurul lucru pe care îl au în comun ţăranii bănăţeni cu cei austrieci din partea de sud a zonei Steiermark. Restul reprezintă diferenţa de mentalitate, ca de la cer la pământ, care a dezvoltat regiunea agricolă austriacă într-o zonă în care turismul se face cu precizie germană, fără să fie neglijat nici cel mai mic detaliu dar, în acelaşi timp, fără ca natura să fie deranjată cumva de industria de vacanţă.
 

Austria: Peisaj din regiunea turistică viticolă Sud Steiermark
Timişoara: Ţăranii din Austria au soluţia pentru salvarea turismului din Banat

Vârful dealului, la 20 de minute de autostradă

Familia Adam cazează turişti încă din anii `80. Gospodăria în care au amenajat pensiunea „BiohofAdam” se află aproape pe vârful unuia dintre sutele de dealuri din Sudsteiermark, o regiune viticolă aflată în sudul Austriei, la graniţa cu Slovenia. În termeni rutieri aproape 900 de kilometri despart dealurile cu podgoriile bănăţene de la Recaş de dealurile pe care îşi câştigă existenţa familia Adam.

Austria: Peisaj din regiunea turistică viticolă Sud Steiermark

Aproape toată distanţa se poate parcurge pe autostradă. Mai puţin cei 140 de kilometri de la Recaş până la autostrada maghiară şi cei 20 de kilometri de la autostrada austriacă A 9, până pe dealul pe care se află pensiunea familiei Adam. O reţea de drumuri de ţară, late cât să intre o maşină, împânzeşte dealurile împădurite, în stânga şi în dreapta autostrăzii austriece, astfel încât nu există petec de natură la care să nu poţi ajunge rapid şi în cele mai comode condiţii. Asta pentru că drumurile „de ţară” din Austria sunt toate asfaltate impecabil până în curtea miilor de gospodării-pensiuni din regiune.



În multe locuri drumurile-alei înguste trec prin curţile ţăranilor pentru că peisajul nu permite ocoliri. Nu există răscruce de drumuri în care să nu găseşti indicatoare către localităţi, către podgorii, către pensiuni sau alte puncte de atracţie turistică.

Austria: Peisaj din regiunea turistică viticolă Sud Steiermark

Agricultură, producţie şi turism

Familia Adam îşi câştigă existenţa, până la un punct, exact la fel ca orice familie de ţărani din Recaş sau din orice sat al Banatului. Oamenii cresc animale şi cultivă terenul agricol. În acelaşi timp însă îngrijesc o podgorie şi cazează turişti. Se mândresc cu produsele bio pe care le promovează prin internet şi la toate târgurile de specialitate care au loc în regiunea lor.



Familia deţine o linie proprie de îmbuteliere a vinului şi sucurilor şi un brand propriu de produse. Condiţiile de la pensiune sunt impecabile, turiştii având acces la cameră cu baie proprie şi o bucătărie pentru situaţia în care nu doresc să consume produsele bio oferite de familia Adam. Toate acestea pentru numai 32 de euro pe noapte camera dublă.    

image

Cazarea şi masa sunt doar un amănunt

Abia atunci când treci pragul gospodăriei familiei Adam înţelegi că pensiunile din Banat, care oferă cazare, masă şi atât, nu fac de fapt deloc turism. Posibilităţile de petrecere a timpului liber sunt atât de numeroase încât ai nevoie de consiliere de la gazdă pentru a putea să te descurci printre zecile de hărţi, pliante şi albume. Toate tipărite pentru a te momi în punctele de interes ale regiunii.



Există trasee speciale pentru biciclişti, pentru cei care fac drumeţii pe jos sau pentru cei care vor să călărească. Fiecare gospodărie este transformată, în hărţi şi pliante, în punct de interes turistic şi fiecare familie are ceva de arătat, fie că e vorba de o moară de apă sau de o instalaţie veche de stors ulei.

Austria: Peisaj din regiunea turistică viticolă Sud Steiermark



Copacii zodii şi florăria fără florăreasă

Familia Adam nu are nici moară şi nici nu stoarce ulei, dar a amenajat în jurul pensiunii un zodiac natural în care zodiile sunt reprezentate de arbori şi fiecare turist poate să caute pomul care îl reprezintă. Dacă îl găseşte află ce calităţi sau defecte sunt determinate de zodia şi cum se aseamănă personalitatea lui cu acel copac.



Plăcuţe speciale indică perioada zodiei şi caracteristicile. În punctul cel mai înalt al dealului pe care este „BiohofAdam” a fost construit un turn foarte înalt cu o platformă de pe care poate fi admirat peisajul pe o rază de zeci de kilometri.



Turiştii care urcă până pe platforma din vârful turnului au vedere penoramică de la peste 600 de metri, înălţimea la care se află platforma turnului, care este acoperită, astfel încât peisajul poate fi admirat şi pe ploaie torenţială. Locul este ideal pentru a admira apusul sau răsăritul soarelui.



Jos, la câţiva metri se află grădiniţele cu flori de unde turiştii pot rupe orice floare doresc. Preţul firului este desenat pe o placă de lemn şi banii se lasă într-o cutiuţă pe care Maria Adam o goleşte din când în când.

Austria: Peisaj din regiunea turistică viticolă Sud Steiermark
Austria: În regiunea turistică viticolă Sud Steiermark sunt turnuri de observaţie pentru turişti
Austria: Peisaj din regiunea turistică viticolă Sud Steiermark
Austria: Magazin al unei ferme din regiunea turistică viticolă Sud Steiermark
Austria: Peisaj din regiunea turistică viticolă Sud Steiermark, degustare de vin

Arta prezentării podgoriilor din ţara vinului austriac

Trunchiul întregii promovări turistice a zonei sunt însă podgoriile şi vinurile. Aproape tot timpul, în cate un punct al regiunii, are loc un festival sau alt tip de eveniment care e menit să celebreze vinul, să ispitească la cumpărături şi să distreze turiştii.



Zona este promovată cu brandul „Weinland”, „Ţara vinului”, în pliantele care descriu amănunţit calendarul evenimentelor artistice. Podgoriile în sine sunt transformate în zone de atracţie turistică şi peisaj ideal pentru traseele cu bicicleta, calul sau pentru plimbări pe jos. Fiecare sătuc are punct de informare turistică propriu, unde poţi să primeşti consultanţă şi zeci de pliante sau hărţi detaliate.



Vechile castele medievale şi mănăstirile, pe jumătate transformate în muzee şi pe jumătate modernizate în hoteluri de lux, sunt prezentate în detaliu pe fiecare hartă. Până şi cei care iubesc apa au ce face aici, chiar dacă marea este la sute de kilometri distanţă. Din orice punct al regiunii poţi ajunge în maxim 30 de minute la un ştrand, complex termal sau lac, toate marcate atent pe hărţi.




VIDEO: Magazinul din gospodăria familiei Adam, unde sunt prezentate produsele naturiste pe care le vând, sub brand propriu, proprietarii pensiunii agro-turistice.

Austria: Peisaj din regiunea turistică viticolă Sud Steiermark
Timişoara: Ţăranii din Austria au soluţia pentru salvarea turismului din Banat
Austria: Degustare de vin în regiunea turistică viticolă Sud Steiermark
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite