Un tablou de Grigorescu a fost vândut la Timişoara cu 52.000 de euro GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Licitaţia de toamnă” a casei Artmark a reprezentat primul eveniment de acest fel organizat în afara Bucureştiului. Evenimentul s-a desfăşurat simultan la Teatrul Naţional din Timişoara şi la Marriott Grand Hotel din Bucureşti.

Prima licitaţie profesionistă de tablouri din Timişoara s-a dovedit un real succes. Deşi organizatorii se temeau că bănăţenii, aflaţi în faţa primului eveniment de acest gen, vor fi simpli spectatori, lucrurile nu au stat deloc aşa. Colecţionarii de artă din Timişoara s-au luptat cot la cot cu cei din Capitală pentru achiziţionarea tablourilor. Licitaţia a adunat aproximativ 700 de persoane în cele două oraşe, care au avut în atenţie 139 de opere de artă aparţinând unor personalităţi marcante în arta românească a ultimelor două secole.

Cele mai scumpe tablouri au ajuns în colecţiile unor timişoreni, care au licitat prin intermediul telefonului, pentru a rămâne în anonimat.
Cea mai scumpă operă din „Licitaţia de toamnă”, „Trandafiriri sălbatici”, de Nicolae Grigorescu, a plecat de la 30.000 de euro.



Vezi galerie foto cu "Licitaţia de toamnă" de la Timişoara

Licitaţia de toamnă

După o luptă strânsă dintre colecţionarii din cele două oraşe, tabloul a fost vândut cu 52.500 de euro, la Timişoara. Al doilea tablou ca valoare a fost “Cârg la Brebu”, de Ştefan Luchian, care a plecat de la 30.000 de euro şi a fost achiziţionat cu 42.000 de euro.

 „E o formă de timiditate a colecţionarilor de artă, care preferă anonimatul în contextul în care trăim. Este o perioadă dificilă, sunt persoane publice şi sunt reticienţi. E şi o regulă în lumea civilizată să nu liciteze direct cel care cumpără. E o formă de raporturi în lumea artei. La noi se sperie puţin şi de mass-media”, a declarat Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă din Timişoara.



Maria Grapini s-a luptat cu bucureştenii

Printre persoanale care nu s-au sfiit să liciteze ridicând numărul a fost Maria Grapini, patrona de la Pasmatex. Grapini a achiziţionat tabloul „Vas cu flori” de Ion Vlasiu, cu 2.400 de euro. „Am încercat să să licitez pentru mai multe tablouri. Am ajuns până la câteva zeci de mii de euro. Mi-au plăcut foarte multe. A fost un eveniment reuşit. Am văzut foarte mulţi colecţionari de tablorui. Cred că au fost timizi pentru că aşa e la început”, a declarat Maria Grapini.

Bucureştiul a adjudecat tabloul „Fumătoarea de opiu”, de Theodor Pallady, contra sumei de 50.000 euro. Totalul vânzărilor a fost de 745.000 euro, iar rata de adjudecare a atins 95,7% din numărul loturilor.




Probleme tehnice la sunet

Înainte ca publicul să îşi ocupe locurile în sală, iubitorii de artă au putut admira tablourile în holul operei. Pe fiecare scaun s-a aflat o plăcuţă cu un număr, un pix şi un formular care urma să fie completat doar dacă fac achiziţii. Duplexul cu Bucureşti a început cu probleme tehnice. Cei din sala Operei au putut vedea ceea ce se întâmplă la Bucureşti, dar sunetul a jucat feste pe tot parcursul licitaţiei.


Licitaţia de toamnă Licitaţia de toamnă Licitaţia de toamnă

Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu sunt doar câţiva dintre pictorii ale căror capodopere au fost licitate de colecţionari.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite