Superlativele anului în sport: Vlad Cotuna, Adrian Cionca și Adelina Pastor, timișenii pentru Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Cionca este cel mai bun sportiv al județului Timiș în 2011
Adrian Cionca este cel mai bun sportiv al județului Timiș în 2011

La final de an se trage linia, se fac clasamente, se impart premii și felicitări în sportul timișean. Anul care se încheie nu a fost unul rău pe plan sportiv, nici la sporturile de echipă, nici la cele individuale.

Începem cu “sportul rege”: în această vară, fotbaliștii de la Poli au fost aproape de a câștiga campionatul, pierzând practic pe ultima sută odată cu înfrângerea de la Galați. Au terminat pe locul doi și urmau să joace în preliminariile Ligii Campionilor. Din păcate pentru fotbaliști și suporteri, a venit decizia de la TAS prin care echipa a fost exclusă din cupele europene și retrogradată în Liga secundă.

Pierzându-și jucătorii de valoare, Poli a început lupta pentru promovare. La finalul turului sunt în grafic, ocupând locul doi, la egalitate de puncte cu lidera Gloria Bistrița și la zece puncte de locul trei.

Cupa României pentru rugbiști

Cea mai importantă perfoamență la sporturile de echipă în 2011 a fost realizată de rugbiștii de la RCM Timișoara, care au câștigat Cupa României, în finala disputată la începutul lunii decembrie, la Alba Iulia, în fața celor de la CSM Baia Mare. În vară, timișorenii au jucat și finala Cupei Europei Centrale, la Kecskemet, în Ungaria, însă, atunci au pierdut în fața echipei din Baia Mare. Pentru 2012, rugbiștii visează la câștigarea titlului național.



VEZI GALERIE FOTO DE LA PERFORMANȚA RUGBIȘTILOR

Baschetbaliștii sunt pe primul loc

Echipa de baschet BC Timișoara a pornit ca din tun în nou sezon. Cu un nou antrenor pe bancă, Predrag Badjnarevici și numeroși jucători noi în echipă, “Leii din Banat” au defilat în Divizia A. La finalul tururul din sezonul regulat, timișorenii ocupă primul loc în clasament. Alb-violeții au evoluat în această toamenă și în cea mai importantă competiție pentru o echipă de baschet din Timișoara, Cupa Balcanică. Nu au reușit să se califice mai departe dintr-o grupă cu echipe din Serbia, Bulgaria, Israel sau Macedonia.

Baschetbalistele de la BCM Danzio Timișoara, au prins în 2011 finala playoff-ului din campionatul romanesc, iar la finalul turului ocupă un promițător loc șapte.

Premieră românească la Polul Sud

Tot ca și o reușită sportivă de excepție au reușit, în luna decembrie, alipnistul Cogo Galescu și omul de afaceri Romeo Dunca, care au străbătut 250 de kilometri pe sciuri până la Polul Sud, pentru a marca 100 de ani de la cucerirea norvegienilor conduși de Roald Amundsen. Cei doi bănăţeni au străbătut 14 zile pe schiuri, de la Paralela 88 până la cel mai sudic pol de pe Pământ. Românii au făcut parte dintr-o expediţie organizată de Guvernul Norvegiei, iar din echipaj au făcut parte 16 norvegieni care au dorit să marcheze astfel centenarul.



GALERIE FOTO

Canatorul Adrian Cionca e cel mai bun

La sporturi individuale, cel mai bun sportiv din județul Timiș a fost desemnat canotorul Adrian Cionca. Un 2011 de excepţie pentru tânărul canotor, acesta reuşind minuni în barca de 4 a României, câştigând aur la mondiale, europene şi Balcaniadă. Elevul lui Emil Vanea îşi doreşte ca la anul să ajungă şi la Jocurile Olimpice, chiar dacă regulamentul privind participarea tinerilor sportivi nu e bine definit.

Cele mai mari şanse de a reprezenta Timişul la Jocurile Olimpice le are cu siguranţă gimnastul Vlad Cotuna. Acesta este o certitudine pentru echipa masculină a României şi are şanse chiar să facă istorie la apartul său favorit, solul. Timişul se va baza însă şi pe Adrian Cionca şi Adelina Pastor.

Pe locul second în Top-ul sportivilor din 2011, realizat de Direcția Județeană de Sport, s-a clasat atleta Adelian Pastor. Au urmat Ionuț Atofanei (canotaj), Daniel Donci (canotaj), Vlad Cotuna (gimnastică), Alexandru Vieru (kaiac-canoe), Dan Ilin (badminton), Ciprian Bălănescu (badminton) și Sorin Vătămanu (atletism).

Navomodelismul conduce sporturile neolimpice


Pe primele trei locuri în clasamentul la sporturile neolimpice se află Emilian Dan (navomodelism),  Alexandra Corbean (karate) și Cristina Dan (navomodelism). Echipele anului la discipline neolimpice sunt echipele de fete și băieieți de la CS AEM-Luxten Timișoara.


RCM Universitatea de Vest Timişoara şi trofeul câştigat zilele trecute. Foto: Sebastian Tătaru
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite