Timişoara: Şvabii bănăţeni ţin cu „Poli” în meciul cu Stuttgart

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Şvabii bănăţeni ţin cu „Poli” în meciul cu Stuttgart
Timişoara: Şvabii bănăţeni ţin cu „Poli” în meciul cu Stuttgart

Printre suporterii timişoreni sunt destui care au rădăcini nemţeşti, iar fanii alb-violeţi stabiliţi în Germania aşteaptă cu nerăbdare meciul de la Stuttgart. „Poli” va avea cu siguranţă un grup numeros de suporteri la meciul din deplasare.

Porecla echipei VfB Stuttgart, adversara bănăţenilor din play-off-ul Ligii Campionilor este "şvabii", însă etnicii germani din România preferă să ţină cu "Poli". Comunitatea germană din Banat a fost odată foarte numeroasă, însă lucrurile s-au schimbat în ultimii ani, în special după Revoluţie. „Eu sunt 25% şvab, într-adevăr, însă mai sunt puţini pe aici. Şvabi 100% nu prea mai sunt în România, poate doar câţiva bătrâni, dar majoritatea au cam plecat înapoi în Germania de ani buni. N-am făcut şcoala în limba germană, însă am învăţat de la bunica mea şi de la televizor”, a povestit Leonard Roka, un tânăr cu sânge german, suporter al lui „Poli” din Sânnicolau Mare. „Nu zic că va fi mai uşor decât cu Şahtior, dar putem elimina Stuttgart-ul, echipa a arătat că are forţă”, a mai spus Leonard.

Robert Hartmann este unul dintre cei mai înfocaţi fani ai lui „Poli” din Germania. „N-am să uit niciodată momentul în care am plecat definitiv din România, pentru că a fost în seara dezastrului de pe Heysel, în mai 1985. Îmi amintesc că tocmai trecusem graniţa şi am văzut la televiziunile sârbeşti imagini cu prăpădul de la Juventus – Liverpool”, a povestit românul - neamţ stabilit în Celle.

Acesta este şvab 100%, însă la ultima vizită în Banat a rămas dezamăgit. „Foarte puţini nemţi au mai rămas, din păcate. În fostele localităţi şvăbeşti, Sânnicolau Mare, Uivar, Lovrin, Lenauheim, găseşti o mulţime de case lăsate în paragină”, a spus Robert Hartmann.

Ghinion de suporter

Robert Nagy este stabilit în Germania, la Karlsruhe, oraş aflat la doar 70 de kilometri de Stuttgart, însă nu va vedea pe viu niciunul dintre meciurile dublei manşe. „Aşteptând de ani de zile o asemenea ocazie, nu-mi vine să cred că atunci când e meciul de la Timişoara eu sunt în Croaţia, în concediu, iar atunci când e returul la Stuttgart eu voi fi la Timişoara, în timp ce de aici fac o oră până la Stuttgart”, a spus Robert.

Acesta este de părere că disputa pentru calificare între cele două echipe va fi foarte strânsă. „Dacă e să comparăm valoarea adversarilor, Stuttgart nu este peste Şahtior. Singura problemă e că antrenorii celor două echipe, Babbel şi Sabău, mi se pare foarte asemănători, în ceea ce priveşte viziunea asupra fotbalului. Ambii sunt adepţii unui joc bazat pe multă muncă, seriozitate şi spirit de echipă. Din punctul ăsta de vedere rezultatul ar trebui să fie strâns”, a explicat Robert.

Liderii galeriei se bucură de deplasare

Suporterii timişoreni se bucură că au o deplasare mai accesibilă decât precedenta. „Se putea şi mai rău, însă pentru noi orice echipă în această fază ar fi fost un adversar dificil. Ne bucurăm că, după deplasarea grea de la Doneţk, jucăm în Germania, care este mai aproape şi ai multe posibilităţi de a ajunge acolo”, a declarat Silvian Radosav, unul dintre liderii suporterilor timişoreni. „O tragere bună, pentru că pare un adversar accesibil, comparativ cu Arsenal sau Lyon. Rămâne de văzut, însă pentru noi este în primul rând o deplasare bună, accesibilă”, a spus Mircea Munteanu, liderul suporterilor din Peluza Nord.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite