Străini care nu mai vor să plece din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o singură zi, reprezentanţii Oficiului Român pentru Imigrări Timiş au depistat în Timişoara cinci străini care stăteau ilegal în România. După ce li s-au respins cererile de azil, aceştia nu au mai părăsit ţara.

Cei cinci străini, din care doi algerieni şi trei tunisieni, au intrat ilegal în România, iar la finalizarea procedurii de azil, ca urmare a respingerii cererilor, aceştia nu au părăsit teritoriul României în termenul indicat de autorităţi. Ca urmare a celor constatate, cetăţenii străini au fost conduşi la Centrul de Cazare şi Luare în Custodie Publică Arad. Totodată, a fost făcută propunerea de instituire a consemnelor de nepermitere a intrării în ţară pentru o perioadă de cinci ani.

Începând cu 31 iulie a intrat în vigoare Legea nr.157 din 2011, prin care au fost aduse modificări şi completări unor acte normative privind regimul juridic al străinilor.

Unul din actele normative vizate de lege este Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României 194 din 2002 privind regimul juridic al străinilor în România, prin care au fost aduse modificări şi completări în ceea ce priveşte regimul vizelor şi al admisiei, regimul reglementării dreptului de şedere, precum şi regimul îndepărtării străinilor de pe teritoriul României.

O modificare importantă adusă acestei ordonanţe se referă la documentele care se eliberează cetăţenilor străini din state terţe ( non UE) care sunt membri de familie ai cetăţenilor români. Astfel, datorită faptului că au fost abrogate articole referitoare la cărţile de rezidenţă temporară sau permanentă, care erau eliberate acestei categorii de străini, în prezent aceştia vor putea solicita eliberarea unui permis de şedere temporară valabil pe o perioadă de la unu până la cinci ani. Permisele de şedere pe termen lung anterioare rămân valabile până la expirarea valabilităţii lor.

De asemenea, pentru a stopa "practica" unor cetăţeni străini căsătoriţi cu români doar pentru a obţine documentul de şedere, modificările aduse de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României 194 din 2002 prevăd posibilitatea luării măsurii revocării dreptului de şedere temporară acordat dacă se constată ulterior că cetăţenii au avut o absenţă de pe teritoriul României mai mult de şase luni în cursul unui an, cu următoarele excepţii: absenţa de pe teritoriul României pentru satisfacerea serviciului militar obligatoriu, indiferent de perioadă, absenţa motivată de starea de graviditate şi de naştere, din cauza unei boli grave sau ca o consecinţă a unei împrejurări excepţionale care a făcut imposibilă întoarcerea voluntară.

În prezent în evidenţa Serviciului pentru Imigrări Timiş se afla un număr de 3.586 străini.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite