Stradă la Sânnicolau Mare cu numele grupului de dizidenţi germani din care a făcut parte şi Herta Müller

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Werner Kremm este redactor şef la Banater Zeitung
Werner Kremm este redactor şef la Banater Zeitung

Werner Kremm, singurul membru din „Grupul de Acţiune Banat” care a rămas în ţară, i-a cerut primarului din Sânnicolau Mare să se gândească la denumirea unei străzi care să amintească de scriitorii de etnie germană.

Werner Kremm, actualmente redactor şef al ziarului Banater Zeitung, i-a sugerat primarului Dănuţ Groza să se gândească la etnicii germani care s-au născut ori au învăţat la Sânnicolau Mare. Propunerea lui Kremm este ca o stradă din oraş să primească numele “Grupului de Acţiune Banat”, Aktionsgruppe Banat.

Din localitatea de graniţă provin trei dintre membrii grupulului “Grupului de Acţiune Banat”, din rândul căruia a făcut parte şi Herta Müller.

 “Eu sunt deschis la orice propunere legată de oraş. Este în regulă dorinţa domnului Werner Kremm, dar momentan e greu de realizat, pentru că nu avem străzi noi. Iar schimbarea denumirii actualei denumiri ar reprezenta un calvar pentru cetăţeni, care trebuie să îşi schimbe buletinele, extrasul C.F. şi alte acte. Când vom avea o stradă nouă, ne gândim la propunere. Eu sunt pentru”, a declarat Dănuţ Groza, primarul din Sânnicolau Mare.

Cei trei scriitori legaţi de Sânnicolau Mare

Werner Kremm s-a născut la Sânnicolau Mare, în 1951. După arestarea lui William Totok și interzicerea Grupului contestatarilor timișoreni de către autoritățile vremii (1975), Kremm a încetat să mai scrie literatură.  Publicistul şi jurnalistul este singurul membru din „Grupul de Acţiune Banat” care a rămas în ţară, ceilalţi emigrând în Germania.

Un alt membru al Grupului de Acţiune Banat născut la Sânniciolau Mare este Anton Sterbling, în 1953. Acesta este un recunoscut socilog în Germania, fiind profesor de sociologie la Universitatea poliției din landul Saxonia, din Rothenburg.

Richard Wagner s-a năcut la Lovrin, în 1952, însă a făcut liceul la Sânnicolaul Mare, unde a şi început să publice în presa germană din România. În 1987 a emigrat în Republica Federală Germania, unde lucrează ca scriitor și publicist liber profesionist la Berlin. Richard Wagner a fost căsătorit cu scriitoarea de Nobel, Herta Müller.


Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite