Stele după modelul “Walk on Fame” pentru personalităţile muzicale la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personalitatile care au scris istorie pe scena muzicala clasică timişoreana vor avea o alee în faţa Sălii Capitol. Bela Bartok şi George Enescu sunt primele două nume de pe Aleea Muzicienilor, de la Timişoara.

Iniţiativa, după modelul “Walk on Fame” de la Hollywood, aparţine Asociaţiei Pro Philarmonica. La inaugurarea de astăzi a luat parte şi Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei din Viena şi actual consilier al oprei Metropolitane din New York.
“Sper ca această alee să provoace mai puţine scandaluri decât cea de la Viena, unde există multe discuţii legate de nume steleor. Acum a venit văduva unui cântăreţ de operă care dorea să se facă stea cu numele artistului. Au apărut deja unii care mai sunt în viaţă. Parcă e bine să rămânem la morţi. Oricum, de acum tot timpul o să fie călcaţi în picioare”, a declarat Holender.



Vor exista 24 de stele


Compozitorii George Enescu şi Bela Bartok deschis acest drum al memoriei către maril eevenimente artistice ale Timişoarei în timp, numele lor fiind înscris pe cele dintîi stele amplasate în faţa Capitoului. Stelele au fost realizate din marmură şi bronz, după un concept al artistului Ugron Lajos.
Aleea Muzicienilor va cuprinde 24 de stele-emblemă, dedicate marilor artişti care şi-au înscris numele în Cartea de Onoare a Filarmonicii, precum Strauss, Johannes Brahms, Sviatoslav Richter sau Joseph Joachim”, a spus Emil Cristescu, preşedintrele Asociaţiei Pro Filarmonica.

Primul concert al lui Bela Bartok în Timişoara a avut loc în anul 1906, iar George Enescu a concertat de 23 de ori în capitala Banatului, între anii 1912 şi 1943.



Ioan Holender
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite