Ştefan Popa Popa’s: “Ne-au năpădit moldovenii şi oltenii. Bunul simţ bănăţean trebuie conservat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Popa Popa's cu portretul lui Obama
Ştefan Popa Popa's cu portretul lui Obama

Caricaturistul de Guiness Book se pregăteşte de Summitul statelor Africane unde va face portrete pentru 56 de preşedinţi de pe continentul negru.

Citiţi şi:

Florin Călinescu: „Dacă bucureştenii sunt mitici, timişorenii sunt costici”

Ştefan Popa Popa’s nu are timp să respire din cauza invitaţiilor pe care trebuie să le onoreze. Artistul bănăţean se pregăteşte de Summitul din Senegal, unde vor participa cei mai importanţi şefi de state de Africa. “Invitaţia a venit de la preşedintele Senegalului. Vor veni 56 de preşedinţi, regi sau prim-miniştri din Africa. Am o poantă când vine vorba de caricature pentru ei. Le spun: eu vă fac color, dar voi toţi veţi ieşi alb-negru”, a glumit Popa’s. După summit, acesta este invitat la nunta Victoriei, fiica regelui Suediei, Gustav al XVI-lea, care se va desfăşura pe un vapor gigant. Pe 9 mai, va fi invitatul Guvernului Spaniei, la o expoziţiei de Ziua Europei.

“Nu mai sunt bănăţenii ăia de altădată”

Când se află la Timişoara, Ştefan Popa Popa’s îşi petrece cea mai mare parte a timpului în atelierul său. “Eu nu mai ies de 15 ani, în Timişoara, pe stradă. Ce să mai caut în societatea asta? Este o societate bolnavă, în care valorile sunt întoarse cu fundul în sus, toate lichelele sunt în faţă”, a declarat Ştefan Popa Popa’s.



Timişoreanul care figurează în Guiness Book ca cel mai mai rapid caricaturist din lume, cu 131 de desene într-o oră, este dezamăgit de ce a ajuns oraşul său natal. “Văd oraşe ca şi Craiova, Severinul sau Deva cum se dezvoltă. La noi în Timişoara tot batem pasul pe loc. Cred că merită acest oraş mai mult. Nu mai sunt bănăţenii ăia de altădată. Pe vremuri vorbeam pe stradă germană, sârbeşte şi ungureşte, acum mi se răspunde moldoveneşte sau olteneşte. Au plecat olteni la coasă şi s-au oprit aici în Banat. Ne-au năpădit. Problema este ce vom face noi bănăţenii. Bunul simţ bănăţean trebuie conservat”, a mai spus Popa’s.

“Nu suport bucureştiul”

Când vine vorba de Bucureşti, Popa’s e şi mai acid.”Fug cât de repede pot de acolo. Nu suport bucureştiul. Acolo este locul în care bunul simţ nu mai există”, a spus caricaturistul. “Am atâtea capitale, mult mai aproape de mitici: Viena, Budapesta, Ljubliana, Zagreb, Beograd”, a completat artistul.









Ştefan Popa Popa's
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite