Ştefan Călărăşanu: „Sculptorul trăieşte bine de la 60 de ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Călărăşanu
Ştefan Călărăşanu

Cu o experienţă de peste 35 de ani în domeniul artei, severineanul este unul dintre cei mai bine vânduţi sculptori din Banat.

Ştefan Călărăşanu face parte din numeroşii severineni care au ales un trai mai bun în capitala Banatului. După absolvirea liceului din Turnu Severin, artistul a ajuns pentru început la Bucureşti. A dat la cinci facultăţi de construcţii şi una de arhitectură, dar nu a reuşit să termine niciuna. „Recunosc, am fost un golan. La mine în familie toţi erau doctori sau ingineri, numai eu nu reuşeam să termin o facultate”, a spus Ştefan Călărăşanu.

Îl strigau „nenea” la facultate

Pentru că nu s-a adaptat la viaţa din Bucureşti, Călărăşanu a venit la Timişoara. „Pentru un tânăr din provincie, Bucureştiul era ca un miraj. Am venit aici să o iau de la capăt. Am fost doi ani student la Construcţii, apoi am ajuns «student» la Gătaia, pentru a scăpa de armată”, a povestit Ştefan Călărăşanu. Până la urmă, a intrat al şaselea la Facultatea de Arte, unde colegii îl strigau „nenea”, datorită vârstei sale. Înainte de sculptură, Ştefan Călărăşanu a fost atras de desen şi grafică. Talent a avut, astfel că a expus în perioada studenţiei serioase la Cluj, Iaşi sau Turnu Severin.

A îmbrăţişat sculptura după ce a intrat în atelierul marelui artist român George Apostu. Ştefan Călărăşanu a sculptat în lemn, piatră, bronz, însă cele mai multe dureri de cap i le-a dat andezitul, catalogat cu nivelul şapte de duritate. La finalul taberei de sculptură de la Gărână, artistul avea mâinile şi degetele pline de răni. „Sculptura este mai dură decât alte arte. Trebuie să fii dur cu materialele, dar în acelaşi timp trebuie să rămâi şi tandru. Ca la orice lucru de artă bine făcut, e nevoie de forţă spirituală”, a mai declarat Ştefan Călărăşanu. Cele mai noi lucrări ale artistului pot fi vizitate zilele acestea la Muzeul de Artă din Timişoara.

Întrebări şi răspunsuri
Cum vă alegeţi subiectele?
Am perioade cu teme. Timp de 14 ani, am avut perioada „mamelonară”, fructiferă. Din 1993 am trecut la „clopote”, iar acum am alunecat spre „semn”. Nu pot explica cum vine inspiraţia. E ceva din interior.

Trăieşte bine în România un sculptor cunoscut?
Din păcate, trăieşte bine după 60 de ani, când mai are un pic şi se duce. Ar trebui să începi să câştigi bine pe la 40 de ani, să te poţi bucura de viaţă. Problema este că după 60 de ani te lasă şi fizicul. Trebuie să stai foarte bine cu organismul să poţi să lucrezi cum trebuie.

Profil
Născut. 4.3.1947, Turnu Severin
Studii. Facultatea de Arte Plastice Timişoara
Experienţă. Este sculptor de 35 de ani
Familie. Are o fată, Ştefania (24 de ani)

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite