TUPEU Sporuri pentru muncă în „condiţii vătămătoare” la Primăria Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Corpului de Control al Primului-Ministru arată că primarul Timişoarei Gheorghe Ciuhandu şi cei doi viceprimari încasează, încălcând legea, mii de lei ca şi „spor de dispozitiv” şi „spor de muncă în condiţii vătămătoare”. Reprezentanţii primăriei susţin că sporurile sunt legale.

Verificările Corpului de Control al Guvernului desfăşurate la Primăria Timişoara au scos la iveală faptul că primarul Gheorghe Ciuhandu şi cei doi viceprimari ar încasa ilegal sporuri în valoare de 35 la sută din salariul de bază. Potrivit raportului sumele de care a beneficiat primarul lunar au variat  de-a lungul anilor, beneficiind de  sporuri de 2.500 de lei în decembrie 2007, 1.900 de lei în decembrie 2008 şi 3.700 de lei în noiembrie 2009. Viceprimarii au încasat în aceeaşi perioadă sporuri cuprinse între 1.600 şi 3.000 de lei.

„Totul este legal”

Reprezentanţii primăriei spun că nu au nicio problemă cu acordarea sporurilor care se dau în baza unei hotărâri a Consiliului Local din 2006, respectiv a unei sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile din 2007. „Acordarea sporurilor nu încalcă prevederile legale, aşa cum tendenţios se arată în raportul de control al Primului-Ministru. Echipa de control doar a constat şi menţionat în raport acordarea acestora, nesolicitând actele în baza cărora se acordă aceste stimulente”, a spus şefa Serviciului Resurse Umane din Primăria Timişoara, Rodica Aurelian.

„S-a încălcat legea”


Raportul Corpului de Control arată însă contrariul, prezentând exact documentele în baza cărora se acordă sporurile, mai exact hotărârea de Consiliu Local şi sentinţa judecătorească. „Se încalcă prevederile artilocului 61, aliniatul 5 din Legea 215/2001, care spune că pe durata mandatului, primarul şi viceprimarii primesc o indemnizaţie lunară ca unică formă de remunerare a activităţii, care reprezintă baza de calcul pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor care se determină în raport cu venitul salarial. Primarul şi viceprimarul nu beneficiază de sporul de vechime în muncă şi nici de alte sporuri prevăzute de lege”, arată raportul.

Juriştii Guvernului susţin că deşi stimulentele primarilor se dau prin hotărâre de consiliu, o decizie luată la nivel local, nu poate înlocui o lege dată la nivel naţional. „Actul normativ prin care s-a hotărât ca la nivelul Primăriei Timişoara să se acorde stimulente primarului şi viceprimarilor este o Hotărâre a Consiliului Local, care nu poate să contravină legii şi implicit Constituţiei”, mai arată raportul. Referitor la sporul de dispozitiv, echipa de control nu poate face nimic întrucât acestea au fost obinute în instanţă.

Ce sunt condiţiile vătămătoare?

Convinşi că sporul pentru condiţii vătămătoare este legal, reprezentanţii primăriei susţin că acesta este regelementat şi prin Ordonanţa de Guvern 10/2008 şi se acordă în anumite condiţii. „Acest spor este în cuantum de 10 % din salariul de bază şi se acordă personalului care desfăşoară activitate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă, produse de emiţători pentru comunicaţii, instalaţii de microunde, instalaţii de curenţi de înaltă frecvenţă şi staţii de bruiaj”, a mai spus şefa de la Resurse Umane. Aceasta a mai spus că locurile de muncă pentru care se acordă acest spor sunt pentru sediile de pe CD Loga, numărul 1 şi strada Lorena, numărul 35.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite