Spectacol de lasere la semicentenarul primului computer din mediul universitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calculatorul MECIPT-1, realizat în 1961 la Institutul Politehnic din Timișoara, a avut parte de o zi specială la aniversarea a 50 de ani de la inaugurare.

Evenimentele dedicate aniversării a jumătate de secol de când s-a dat în folosință calculatorul MECIPT-1, primul computer din mediul universitar și al doilea din România, s-au încheiat cu un spectacol de laser pregătit de un grup de ingineri. Spectacolul a avut loc la în amfiteatrul Grupului Electro al Universității Politehnica și a fost pus în scenă de fizicieanul Adrian Bancu și operatorii Dan Alexandru, Andy Oschanitzky și Sorin Mazinu. Cei patru s-au pregătit două luni pentru a pune în practică regia și animația spectacolului laser dedicat aniversării MECIPT-ului.



Au fost cinci piese din repertoriul celebrei trupe germane de muzică electronică, Kraftwerk, iar fiecare dintre ele fiind însoțite de o coregrafie realizată cu ajutorul laserului.  

A fost un omagiu adus pentru pionierii ciberneticii, inginerilor proiectanți și constructorilor primelor calculatoare, care au pus România între primele țări creatoare ale noii tehnologii. Am lucrat două luni, aproape zilnic, de la ora 18 la 1 noaptea. Fiecare mișcare este realizată cu mare atenție, pentru a face legătura cu textile și cu muzica”, a spus Adrian Bancu.



Organizatorii zilei dedicate MECIPT-ului au ținut să transmită o sarcină tinerilor cărora le va reveni sarcina să organizele un eveniment și mai grandios la aniversarea celor 100 de ani. “La centenar, unii din această sală vor avea o vârstă mai mică decât a multora de aici. Ei vor trebui să își aducă aminte de noi”, a declarat cercetătorul Horia Gligor, unul din cei care s-au ocupat de realizarea acestui eveniment.

Citeşte aici povestea calculatorului MECIPT-1

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite