Soţia consilierului de la Ambasada Republicii Congo din Belgrad a fost condamnată la 3 ani și 6 luni închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pascaline Bombeto, soţia consilierului 2 de la Ambasada Republicii Congo din Belgrad, a fost prinsă cu 18.500 de pachete de ţigări în maşină
Pascaline Bombeto, soţia consilierului 2 de la Ambasada Republicii Congo din Belgrad, a fost prinsă cu 18.500 de pachete de ţigări în maşină

Pascaline Bombeto, alături de trei cetățeni sârbi și trei români au fost condamnați de Tribunalul Timiș, în dosarul de contrabandă cu țigări cu mașina Ambasadei Republicii Congo de la Belgrad.

Pascaline Bombeto, soția consilierului 2 de la Ambasada Republicii Congo de la Belgrad va sta după gratii trei ani și șase luni, pentru contraband și aderare la un grup infracțional organizat. Miljan Vujosevici, șoferul acestei, alături de cei doi antemergători, Damir Dobijevici și Milan Vrcelj au fost condamnați la câte patru ani. Conform pressalert.ro, Tribunalul Timiș a mai decis următoarele condamnări: românii Eugen Cîrstea, Ion Martinescu și Emil Steici au primit trei ani de pușcărie cu suspendare sub supraveghere, având un termen de încarcerare de șase ani. Florin Bărbosu a fost condamnat la un an de închisoare pentru complicitate la contrabandă. Sentința poate fi atacată cu apel.

Sârbii se consideră nevinovaţi

În numeroasele audieri făcute de magistrați, Pascaline Bombeto a spus că este nevinovată şi a cerut să fie eliberată pentru că are un copil acasă. Avocaţii cetăţenilor sârbi au acuzat magistraţii de discriminare, afirmând că în timp ce clienţii lor sunt reţinuţi, toţi românii din acest caz au fost lăsaţi liberi. Mai mult, apărătorii lui Dobijevici şi Vrcej au spus că în cazul clienţilor săi nu există nicio dovadă că ar face parte din reţea, ei neavând asupra lor ţigări în momentul arestării.

Pascaline Bombeto și ceilalți complici au fost reținuți în luna iunie 2011, după ce s-a organizat un filtr îîn localitatea Şag, unde au oprit un autoturism Chrysler Voyager, cu numere de corp diplomatic. SUV-ul condus de un cetăţean sârb aparţinea Ambasadei Republicii Congo de la Belgrad, iar în maşină se mai afla și soţia lui Marc Marius Itela Elembola, consilier 2 în cadrul ambasadei ţării africane.

Cu pistolul pe geam

După o oră de negocieri duse de poliţişti şi un procuror, timp în care cei din maşină au refuzat să coboare invocând imunitate diplomatică, s-a trecut la acţiunea în forţă. Unul din poliţişti a spart geamul maşinii cu o rangă, timp în care ceilalţi colegi au îndreptat armele spre şofer. În autoturism s-au găsit 18.500 de pachete de ţigări de contrabandă.

Potrivit DIICOT, Bombeto făcea parte dintr-o reţea de trafic constituită în 2011 şi aducea ţigări de contrabandă în România o dată pe săptămână. Membrii reţelei foloseau maşina corpului diplomatic pentru a trece nestingheriţi prin vamă, iar punctul de trecere al ţigărilor aduse de grupare era Moraviţa.
La câteva minute de la oprirea maşinii diplomatice la Şag, poliţiştii au reţinut alţi doi cetăţeni sârbi, care urmau să asigure „spatele” contrabandiştilor. În urma unei descinderi la Lugoj, a fost reţinut şi Florin Bărbos, cel care stabilea destinaţia ţigărilor.

Diplomatul dă vina pe soție

Marc Marius Itela Elombola nu a fost deloc interesat de ce se întâmpă cu soția lui. Pus sub acuzare și el pentru contrabandă de procurorii DIICOT, angajatul Ambasadei Congo de la Belgrad nu a dat niciun semn, fiind liniștit că în Serbia are imunitate diplomatică. Mai mult, diplomatul se considera nevinovat și a declarat prin telefon că e treaba soției dacă a fost prinsă făcând contrabandă cu țigări și că ambasada nu este cu nimic implicat.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite