PORTRET / Sorin Muntean corectează dosarele penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subcomisarul a predat fizică la şcoala generală şi a trecut în rândurile poliţiştilor la sfatul soţiei, pentru că ambii erau profesori şi nu le ajungeau salariile. Subcomisarul Sorin Muntean a corectat timp de 14 ani dosarele penale întocmite de agenţii şi ofiţerii din Poliţia Timiş.

 Poliţistul face parte din rândurile ofiţerilor de cercetări penale la care ajung toate dosarele, pentru a face toate verificările înainte ca acestea să fie finalizate. Asta pentru ca oamenii legii să se asigure că probele şi toate actele procedurale erau întocmite corect, pentru a nu fi răsturnate cu uşurinţă de avocaţi în timpul proceselor.

„Poliţiştii de la cercetări penale sunt filtrul calităţii dosarelor care pleacă de la poliţişti şi ajung la procuror”, a spus subcomisarul Sorin Munteanu, care a condus în ultimii cinci ani ofiţerii Serviciului Cercetări Penale din Poliţia Timiş. Măsura calităţii muncii poliţiştilor de la cercetări penale s-a măsurat în dosarele penale în care s-au obţinut condamnări, deoarece avocaţii nu au avut cum să răstoarne probele împotriva celor cercetaţi.  Poliţistul este un maestru al detaliilor, mai ales că este un specialist în ştiinţele exacte. El este la bază profesor de fizică.

„Imediat după absolvirea liceului am dat admitere la Facultatea de Fizică. Nu am fost admis. Concurenţa era mare, se băteau cinci candidaţi pe un singur loc”, îşi aminteşte poliţistul. El a fost obligat să îşi efectueze stagiul militar, iar orice „evadare” din armată şi-a petrecut-o la studiu. „Când aveam permisie mergeam la ore de fizică şi de matematică. Eram hotărât să intru la facultate. După armată am dat admitere şi am intrat pe locul opt”, a mai spus poliţistul.

Şi-a cunoscut soţia în facultate
În timpul facultăţii a cunoscut-o pe soţia sa, cu care s-a căsătorit repede, încă din anul întâi. „Şi ea a căzut la admiterea în facultate în acelaşi an în care nu am reuşit nici eu să fiu admis. Şi a intrat ulterior”, îşi mai aduce aminte poliţistul. La absolvire, în familia Muntean erau doi profesori de fizică, însă salariile în învăţământ erau foarte mici.

„Mama mea ne ajuta, însă ea a murit într-un accident rutier în momentul în care soţia mea era însărcinată. Eram într-o situaţie dificilă. Soţia mea a fost cea care a sunat să se intereseze de posturile scoase la concurs în Poliţie”, a mai spus Muntean. El a găsit într-un ziar anunţul de încadrare directă în Poliţie, după admitere el făcând parte din prima generaţie de poliţişti de după revoluţie recrutaţi din rândul civililor.

„Am luat nota nouă la admitere. În primul an de poliţie, în 1995, am lucrat o perioadă la Biroul de Furturi din Locuinţe. Pentru că eram atent la detalii am fost transferat la Serviciul Cercetări Penale”, a spus subcomisarul Sorin Muntean.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt asemănările între elevii cărora le predaţi fizică şi poliţiştii pe care îi coordonaţi?
Există multe asemănări. Dacă înveţi cum să lucrezi cu ei, cum să comunici şi cum să îi motivezi, poţi să formezi o echipă de nota zece, cu rezultate excelente. Am soluţionat dosare penale foarte grele pentru că am avut în subordine o echipă de ofiţeri bine pregătiţi.

De ce s-a desfiinţat Serviciul Cercetări Penale la care aţi lucrat 14 ani?
Este o decizie de la Bucureşti. Ofiţerii pe care i-am avut în subordine au fost răsfiraţi la alte structuri din poliţie. Acum nu există o privire unitară asupra dosarelor penale, există pericolul să apară probleme mari.

Ce-i place
Îmi place că încă există oameni dedicaţi în poliţie, cărora le pasă de această meserie şi care muncesc indiferent de condiţii şi de unele probleme inerente.
Ce nu-i place
Nu-mi place că s-a desfiinţat Serviciul Cercetări Penale. Este o greşeală. Această structură s-a menţinut la nivelul Poliţiei Bucureşti, dar s-a desfiinţat în toată ţara. Pe termen lung vor exista probleme în dosarele penale care nu trec prin filtrul poliţiştilor.

Profil
Născut - 8 iulie 1969, Cişineu Criş, judeţul Arad
Studii - Facultatea de Drept Timişoara
Job - Şeful Serviciului Cazier al Poliţiei Timiş
Familie - Căsătorit, are un copil, Vlad Alexandru

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite