Timişoara: Şomerii crizei învaţă informatică pe gratis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Şomerii crizei învaţă informatică pe gratis
Timişoara: Şomerii crizei învaţă informatică pe gratis

Un ONG din Timişoara predă IT celor fără loc de muncă. Reprezentanţii unei fundaţii cred că îi pot salva pe timişoreni de criză oferindu-le diplome.

Disponibilizările în masă trimit în fiecare zi tot mai mulţi timişoreni la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cei mai mulţi află acolo că pot face o serie de cursuri de reorientare profesională sau pot chiar să se iniţieze pe gratis în informatică. Fundaţia „Educating for an Open Society” din Timişoara ţine zilnic cursuri unor grupe de şomeri care au nevoie de o diplomă în IT sau care pur şi simplu vor să înveţe ceva nou. Un astfel de modul durează 20 de zile, iar cursanţii învaţă timp de şase ore pe zi despre editare de texte, baze de date sau navigare pe Internet.

Cursuri anticriză
Printre cei care urmează cursul se numără persoane care au făcut o facultate, dar şi absolvenţi de şcoli profesionale. „Am terminat şcoala profesională de lăcătuş mecanic, dar am lucrat ca operator de mase plastice. M-au dat afară pentru că nu mai erau comenzi, aşa că m-am gândit să învăţ mai multe pe calculator”, a declarat Gheorghe Atanasiu, un timişorean de 21 de ani. Cei mai mulţi cursanţi vin să înveţe informatică pentru a se potrivi cu cerinţele angajatorilor.

Diploma, arma şomerilor
„Am lucrat ca vânzătoare la o firmă, s-au făcut restructurări din cauza crizei şi am observat că în cele mai multe locuri se cere să te pricepi la calculator. De când am fost concediată, am tot încercat să mă angajez, dar peste tot se dau oameni afară”, a spus şi Stela Bundurul, în vârstă de 47 de ani. Alţi şomeri, mai pricepuţi la calculatoare, vin la cursurile gratuite doar pentru a obţine o diplomă care, speră ei, să-îi ajute să îşi găsească mai repede un nou loc de muncă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite