Somelierul de bere Joachim Reuling: “În România nu există o cultură a berii" GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joachim Reuling locuiește la Timișoara din 2009
Joachim Reuling locuiește la Timișoara din 2009

Germanul Joachim Reuling este maistru berar, degustător profesionist, arbitru la competiţiile internaţionale de bere. Acesta s-a mutat la Timișoara, orașul care se mândrește cu prima fabrică de bere de pe actualul teritoriu al României.

Joachim Reuling s-a născut în 1974 într-o zonă viticolă, la 14 ani a făcut primul vin de miere, la 18 ani a făcut prima bere, iar după bacalaureat a fost școlarizat doi ani la Kirner Brauerei și a studiat apoi la Universitatea Tehnică München-Weihenstephan ca să devină maistru berar.

După studii a lucrat câțiva ani ca maistru berar, iar din 2009 este timișorean. Povestea este una oarecum amuzantă. S-a cunoscut cu doi timișoreni care trăiau în Germania, iar el maistru berar la Schneider Weisse.

Olivia și soțul ei au hotărât să se întoarcă în România și într-o seară la un pahar de bere, au spus printre puținele lucruri pe care le regretă este faptul că nu vor avea bere bună acasă. Ne-am hotărât că nu putem să îl lăsăm să sufere. Nu mi-a fost deloc greu să părăsec Germania”, povestește Joachim Reuling, care are o afacere cu bere germană la Timişoara.



Vezi galerie foto cu degustătorul de bere german

Vine dintr-o țară unde există cultura berii, într-un oraș care se poate lăuda cu prima fabrică de bere de pe actualul teritoriu al României. Joachim a găsit însă multe carențe în ce privește băutul berii la Timișoara.

“Singura cultură a berii din Timișoara este faptul că toată lumea îți povestește că aici se află cea mai veche fabrică de bere din țară. În rest berea se bea mult prea rece, se beau în general beri internaționale plictisitoare. Berea se bea în pahare necorespunzătoare, spuma nu corespunde așteptărilor unui băutor german... din acest punct de vedere mai sunt multe de făcut. Diferența între băutorii de bere constă în faptul că germanul pune mai multă valoare pe cultura berii și bea în general mai puțină tărie lângă bere”, a declarat maestrul berar.

Degustare de bere

O degustare de bere veritabilă seamănă cu o degustare de vin. Pentru a aprecia pe deplin o bere trebuie să îi admiri culoare, să o miroși și doar apoi să o guști. Joachim este singurul degustător profesionst de bere din Timișoara. “Una din diferențe ar fi că berea nu ai voie să o scuipi deoarece conține hamei iar hameiul își dezvoltă aroma doar după câteva secunde după ce a fost înghițit”, adaugă specialistul.

Joachim Reuling țină să le explice timișorenilor de ce o bere bună nu este pasteurizată și ce înseamnă fermentarea la sticlă. “Cred că toți simțim diferența între laptele de vacă pe care îl cumperi de la țărani și cel pasteurizat de pe rafturile magazinelor. La fel se întâmplă și în cazul berii. Pasteurizarea îi distruge gustul. Fermentarea la sticlă este un procedeu asemănător producerii șampaniei. După prima fermentare, în bere mai rămân zaharuri din malț și drojdie care, după ce berea a fost îmbuteliată, fermentează în sticlă”, a mai spus Joachim.

Citeşte mâne în Adevărul ce părare are specialistul despre berile aromatizate şi cele cu lămâie




Joachim Reuling Joachim Reuling Joachim Reuling locuiește la Timișoara din 2009
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite