Soluţii ecologice care îţi taie din factura la energie electrică GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energia eoliană, o soluţie pentru reducerea cheltuielilor
Energia eoliană, o soluţie pentru reducerea cheltuielilor

Târgul RoEnergy South-East Europe s-a deschis astăzi la Pavilionul Expovest din Timişoara. Sunt expuse produse şi tehnologii din domeniile eolian, solar, biocombustibili, biomasă sau autovehiculele hybrid.

Vine iarna şi nu ştiţi cum aţi putea să plătiţi o factură mai mică pentru întreţinere? Sunteţi în căutarea unui furnizor de tehnologie în domeniul energiei regenerabile, ori poate vă interesează să ştiţi cum funcţionează o turbină eoliană? Găsiţi răspunsurile la târgul RoEnergy South-East Europe, care s-a deschis la Pavilionul Expovest.

Sunt expuse produse şi tehnologii, vor avea loc conferinţe pentru promovarea folosirii energiilor alternative. Nu lipsesc domeniile eolian, solar, biocombustibili, biomasă sau autovehiculele hybrid”, a declarat Aida Trif, proiect manager, RoEnergy.


image

Va avea loc şi prezentarea în premieră a unui soft de măsurare a potenţialului eolian şi soluţii energetice pe timp de criză, maşina viitorului (autovehiculul hibrid BMW Seria 7 ), alternative viabile la combustibilii clasici şi microhidrocentrale „la cheie”.

Generator eolian pentru grădină şi casă de vacanţă

La expoziţie se află şi un grup de timişoreni care au realizat un generator eolian şi un „solar tracker” care se orientează după soare. „Generatorul eolian se montează pe casă cu tot cu suportul special pentru a evita mişcarea. Mai este nevoie de un acumlator şi invertorul care transformă curentul din 12/24 volţi în 220 de volţi. Costurile pot ajunge undeva la 2.000 de euro. Am vândut deja 25-30 de sisteme în toată ţara. Sistemul funcţionează foarte bine la iluminarea grădinilor, a caselor de vacanţă”, a spus Iulian Sferle, unulul din timişorenii care au lucrat la proiect.



Vezi aici galerie foto de la expoziţie


Energie cu ajutorul propriului acoperiş

Una dintre firmele participante la expoziţie are o experienţă de 15 ani ani în Austria. Este o ţară în care de doi ani de zile nu se mai oferă autorizaţii de construcţii pentru case dacă acestea nu au încorporat şi o instalaţie eco. „Acoperişul solar poate fi o soluţie foarte eficientă pentru apa caldă menajeră. Sistemul este alcătuit din panoul solar, boiler, automatizare şi vasul de expansiune. Este cu atât mai eficient cu cât consumurile e mai mare la o casă. Preţul de listă a instalaţiei este de 3.000 de euro, iar amortizarea se face în aproximativ şase ani”, a declarat Vlad Lungu, manager.



Eu am acasă un aranjament de panouri solare pentru apa caldă şi este foarte eficient. Iarna, aduce un aport la apa caldă de 28 de grade Celsius. Zilele trecute, când a fost vreme frumoasă, am avut 48-52 de grade Celsius. Toată instalaţia m-a costat doar 1.500 de lei”, a spus Constantin Dumitra.

Cădură obţinută din sol, rocă, lacuri sau pânză freatică

Mai bine o gaură în grădină decât o gaură în buget. Aşa suntă mesajul unei firme care oferă soluţia de a capta energia solară depozitată în sol, rocă, pânză freatică, cu o pompă de căldură cu tehnologie sofisticată. „Energia captată este transportată în evaporator folosind un lichid compus din 70 % apă şi 30% etanol. Prin copmresei se ridică temperatura la 120-130 de grade Celsius, dar ajungând la condensor se transferă aceasă energie în sistemul de încălzire al casei. Coeficientul de renabilitate este 5. Adică, la o casă de 150 metri pătrat, consumul electric este de două ori mai puţin”, a spus Daniel Coţan, director general Eco Sistem.



Maşina viitorului de la BMW costă 120.000 de euro

BMW a scos pe piaţă Seria  7 Active Hybrid, care este fără îndoială maşina viitorului. Pentru a reduce consumul mare al unui motot V8, cei de la BMW s-au gândit să realizeze un angrenaj hibrid. Propulsorul V8 cu cilindreea de 4,4 litri bi-turbo dezvoltă 449 C.P., acestea fiind ajutaţi de un mic motor electric care aduce un aport de 20 C.P.



Nu poate însă rula exlusiv cu energie electrică, fiind doar un asistent pentru cel pe benzină în timpul acceleraţiilor puternice şi se transformă în generator în timpul frânării pentru a recupera energia. Bateriile litiu-ion din portbagaj asigură necesarul de energie electrică pentru sistemele electrice ale maşinii atunci când motorul este oprit.

Această limuzină de peste două tone atinge 100 km/h în doar 4,9 secunde, dar costă şi aproape 120.000 de euro. 


image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite