Soluţii de finanţare pentru afaceri care să scoată Banatul din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un aerodrom în care să lucreze specialişti ar fi o afacere de succes în Banat
Un aerodrom în care să lucreze specialişti ar fi o afacere de succes în Banat

Cele mai bune planuri de afaceri care au fost selectate în cadrul Şcolii Antreprenoriale pentru Femei pot beneficia de finanţare. Instituţiile statului, băncile private şi specialiştii în economie de la Universitatea de Vest din Timişoara dau consultaţii gratuit care să asigure succesul.

Mediul economic din Banat are şansa unei dinamizări chiar dacă toată lumea vorbeşte despre criză. Aproape şapte luni a durat infuzia de cursuri de management, de ponturi pentru afaceri care să meargă pe profit, de transfer de experienţă de la cei greu încercaţi de un business propriu către persoanele care vor să-şi valorifice abilităţile şi curajul de a pune pe picioare o firmă proprie. Un grup de 60 de femei au ascultat, au învăţat şi au conturat planuri de afaceri. Unele dintre acestea au fost selectate şi premiate, iar reprezentanţi ai mediului economic din Timişoara şi ai băncilor au încurajat punea lor în aplicare.
„Există strategii realizate la nivelul judeţului şi studii care spun ce oportunităţi există. Acestea pot fi folosite de oricine are un plan de afaceri şi este hotărât să îl ducă la capăt. Una dintre măsurile anticriză stabilite la nivelul Camerei de Comerţ din Timişora, împreună cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, este aceea de a încuraja antreprenoriatul”, a declarat pentru Adevărul de Seară Timişoara directorul general al CCIAT, Menuţa Iovescu.

Ce afaceri au primit încurajări

Cele mai bune idei de afaceri au fost premiate şi pot beneficia de finanţare. Au stârnit interes planurile care au pus la punct o strategie pentru înfiinţarea unui aerodrom, a unei sere cu plante de grădină, o clinică de recuperare medicală, înfiinţarea unei societăţi pentru evaluări proprietăţi imobiliare, un salon de întreţinere corporală sau un centru care să închirieze biciclete pentru turişti ori persoane care vor să-şi petreacă altfel timpul liber.

De unde vin banii

Fondurile necesare începerii unei afaceri sunt disponibile prin programele europene, de la bugetul de stat prin programul strat-up care încurajează înfinţarea de întreprinderi mici şi mijlocii sau chiar prin împrumuturi de la bănci care, pe baza unui plan de afaceri avizat, oferă credite avantajoase de 75 la sută din valoarea necesară începerii unei afaceri. „Şi cu bani puţini se poate începe o afacere. Pentru firme care au doar o zi de la înfiinţare, care au în spate un plan de afaceri, se poate obţine un credit de până la 75 la sută din valoarea proiectului. Avem consultanţi şi specialişti care îi vor ajuta pe cei care au nevoie de bani şi au idee bună”, a spus Mircea Claudiu Albai, directorul unei filiale bancare din Timişoara.
O altă sursă importantă este cea oferită de Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Timiş. „Firmele nou înfiinţate pot primi 100.000 de lei, bani nerambursabili. Încercăm să dinamizăm mediul de afaceri prin sprijinirea antreprenoriatului”, a spus directoarea Lelica Crişan, adăugând că primul servit este primul venit pentru finanţările nu vin dintr-un sac fără fund.


Cultivarea plantelelor de grădină poate fi o afacere care să primească finanţare
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite