Elevii chiulangii nu se sperie de cardurile de acces în şcoli. Vezi ce spun directorii liceelor din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cardurile de acces în şcoli nu vor diminua absenteismul în Timiş, spun autorităţile. Implicarea părinţilor şi colaborarea cu profesorii sunt singurele măsuri care ar putea stopa chiulangiii din judeţ.

Elevii timişeni ar putea intra în şcoli, începând din această toamnă, numai pe baza unui card de acces scanat la intrare. Măsura a fost anunţată de Ministerul Educaţiei şi ar putea fi luată pentru a reduce numărul absenţelor din cataloage. Iniţiativa nu a fost însă primită ca şi una utilă la nivel local, atât timp cât, spun directorii, responsabili pentru absenţele elevilor sunt părinţii acestora.

„Un copil care vine la şcoală, o face şi fără card. Nu o să devină nimeni mai responsabil din cauza acelor carduri. Nu zic că ar fi rău ca acele carduri să fie introduse, cel puţin din punct de vedere al securităţii din unităţile şcolare”, a declarat Cornel Petroman, directorul Colegiului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara. Acelaşi punct de vedere îl susţine şi Miriana Wolf, director al Liceului Auto.

„Din punct de vedere al securităţii, ne-ar bucura. Am ştii că nu mai intră nicio persoană neautorizată în şcoli. În ceea ce priveşte absenţele, nu văd nicio relevanţă. Elevii nu vin la şcoală pentru că nu sunt verificaţi de părinţi. În plus, acele carduri ar contoriza cât stau în şcoală, ori sunt foarte mulţi care stau în şcoală şi nu participă la ore. Dacă nu îi responsabilizează absenţele din catalog, nu o să se schimbe nimic cu cardurile”, a declarat Wolf.

Nu sunt bani
Soluţia pentru a reduce absenteismul nu ar fi cardurile, ci orientarea tinerilor spre a-şi exploata talentele, susţine Maria Puşcaş, directorul de la Colegiul Naţional Bănăţean. „Din păcate, odată ce elevii sunt la liceu, părinţii au mai multă încredere în ei şi le acordă mai multă independenţă. Adolescenţa este o perioadă delicată, iar educaţia trebuie să fie orientată spre talentele tinerilor. Cardurile de acces în unităţi ar spori securitatea în şcoli şi cam atât”, a explicat Puşcaş.Andreea Muntean, directorul liceului Alimentar, a spus că măsura ar putea contribui la reducerea absenteismului, însă nu vede din ce fonduri ar fi implementată.

„Eu m-aş bucura dacă s-ar introduce cardurile de la toamnă. La noi sunt o serie de elevi care fac naveta şi întârzie din motive obiective. Aşa, am putea vedea cine lipseşte motivat şi cine chiuleşte. Nu văd însă din ce fonduri s-ar întâmpla asta”, a spus Muntean. „Elevul nu este trimis la şcoală de vreun card, ci de părinte. Introducerea cardurilor ar putea da rezultate în câţiva ani. Atunci, ne putem pronunţa. Deocamdată, la nivelul inspectoratelor, nu avem niciun detaliu referitor la cadrul de implementare şi finanţare a acestei măsuri”, a declarat Francisc Halasz, inspector şcolar adjunct. ;

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite