Timişoara: Societatea civilă: "Trebuie schimbată constituţia ca să putem vorbi despre regionalizare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Societatea civilă: "Trebuie schimbată constituţia ca să putem vorbi despre regionalizare"
Timişoara: Societatea civilă: "Trebuie schimbată constituţia ca să putem vorbi despre regionalizare"

Reprezentanţii societăţii civile din Timişoara susţin ideea de regionalizare şi descentralizare a Banatului.

Mai citiţi:

Manifestare pentru regionalizare la 91 de ani de la declararea Republicii Bănăţene

Timişoara: “Şoarecele de bibliotecă” militează pentru regionalizarea Banatului

Timişoara: Mitingul pentru Republica Bănăţeană a fost anulat de frica poliţiei

Timişoara: Istoricii spun că Republica Bănăţeană a fost o himeră

Timişoara: "Contele Mercy" pregăteşte un mare miting pentru regionalizarea Banatului

Economistul Radu Nicosevici (foto), preşedintele Academiei de Advocacy şi reprezentantul României în Comitetul Economic şi Social European de la Bruxelles, a declarat, într-un interviu în săptămânalul Opinia Timişoarei, că este unul din cei care militează pentru regionalizare.

Eu sunt unul dintre cei mai vechi susţinători ai regionalizării în România! Dar, pentru că este un mare DAR în această problemă, noi timişorenii trebuie să înţelegem că decizia regionalizării se ia numai şi numai în zona politică! Atâta timp cât nu va exista un interes major din punct de vedere politic pentru regionalizare, acest proces nu va avea loc!”, a spus economistul.



Posibilitatea de a face un partid regional

image

Radu Nicosevici susţine că în România trebuie să se schimbe constituţia pentru a se putea vorbi despre regionalizare.
"Pe mine mă deranjează faptul că acest parlament al României, unde coaliţia de guvernare are o majoritate de 70 la sută, nu a făcut nici un pas în sensul schimbării constituţiei, pentru că trebuie schimbată constituţia ca să putem vorbi despre regionalizare! Eu cred că regionalizarea nu se va putea rezolva până când nu se va modifica constituţia şi legea partidelor politice. Această modificare trebuie să îmi dea posibilitatea mie, ca cetăţean al unei regiuni a ţării, să îmi fac un partid regional, posibilitate care există în multe ţări din Europa!”, a mai declarat Nicosevici.

"Regionalizarea este un concept european"

Ar fi benefică o descentralizare administrativă/economică pentru Banat? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce? Acesta este întrebarea la care au răspuns câţiva oameni de vază din Timişoara, în săptămânalul Vestul.

Categoric ar fi benefică descentralizarea. Şi asta nu ţine de ideea de provincializare, ci ţine de ideea de regionalizare. Regionalizarea este un concept european, este un concept care în Europa de astăzi şi-a dovedit funcţionalitatea. Este absolut necesară această descentralizare şi eu cred că, dacă descentralizarea nu se va produce în următorii ani, România va ajunge foarte rău!  După formula lui Eminescu, fiecare zonă ar trebui să trăiască în marginile propriilor ei adevăruri. Avem aici, în Banat, un sistem de valori, care este extrem de coerent şi pentru care bănăţenii adevăraţi şi timişorenii adevăraţi au un deosebit respect şi şi l-au asumat. Habar nu au cei care conduc despre specificul acestor locuri, despre ceea ce vor oamenii de aici, despre modul în care îşi perspectivează existenţa”, a spus scriitorul şi realizatorul de emisuni radio Marian Odangiu (foto).

image

U.E. ne obligă la descentralizare

Eu cred că descentralizarea se produce. Uniunea Europeană chiar ne obligă la asta. Autonomia e, însă, altceva. România e un stat foarte tânăr. Poate prea tânăr ca un tip de autonomie a provinciilor sale să nu-l dezechilibreze. Să nu-l... destabilizeze. Când aud prostia “ce bună ar fi o vamă la Piatra Scrisă”, mă apucă tristeţea pentru că îmi dau seama că mulţi concetăţeni de-ai noştri vorbesc fără să gândească în profunzime”, susţine Robert Şerban, directorul Editurii Brumar.

Cred şi sper ca autonomia în viitoarea Europă va obliga la descentralizare, mai ales la cea administrativă şi economico-fiscală. Exemple sunt în multe ţări, ca Germania, Elveţia, etc”, a declarat Coriolan Gârboni (foto), directorul Filarmonicii “Banatul”.



“Nu e corect să depindem mereu de semnături de la Bucureşti”

image

„Sunt modele în Europa civilizată de ţări care practică acest sistem, sub o formă sau alta, şi peste tot a dus numai la progres. Spre exemplu, eu nu pot să dau 100 lei la Bucureşti şi să primesc înapoi 15 lei. Eu dau mult şi primesc puţin şi alţii dau foarte puţin şi primesc foarte mult, mult mai mult decât dau; nu este just. Nu e corect ca un om care vrea să facă ceva să depindă mereu şi mereu de semnături, de ştampile, de aprobări, de comisii de la Bucureşti…



...Eu sunt om de muzică. Dacă vorbim de acest domeniu, de muzicienii tineri, care vor să se lanseze, aici, în majoritate zdrobitoare funcţionează principiul potrivit căruia, dacă nu te duci la Bucureşti, nu exişti. Şi asta pentru că şi în acest domeniu funcţionează aceleaşi principii: sunt case de discuri care au, la rândul lor, firme mari care sponsorizează proiecte şi banii se împart tot în Bucureşti, lucrurile se opresc acolo. Cel puţin în muzică, domeniu pe care îl cunosc, tânăra generaţie este văduvită de posibilitatea de a se realiza aici, căci trebuie mers la Bucureşti pentru orice”, a spus muzicianul Ilie Stepan (foto), fostul lider al trupei Pro Musica.


image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite