Soarele a răsărit din nou deasupra Statuii Ciumei din Timișoara FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia din Piaţa Unirii a fost restaurată
Statuia din Piaţa Unirii a fost restaurată

Valoroasa statuie din Piaţa Unirii a fost restaurată de Ion Oprescu, care, pentru refacerea ansambului metalic care reprezintă soarele a folosit foiţe de aur de 22 de carate

Restauratorul Ion Oprescu a încheiat lucrările la „soarele" Statuii Ciumei, iar acum monumentul Sfintei Treimi din Piaţa Uniri este din nou întreg. Ansamblul de metal care reprezintă soarele, porumbelul şi coroana imperială, dat jos anul trecut, a fost restaurat în Laboratorul de Restaurare al Muzeul Banatului.

Primăria a finanţat refacerea cununii de raze, iar cu ajutorul logistic de la ADP a fost montată înapoi. Statuia a fost curăţată, spălată cu substanţe special, astfel că monumentul poate fi admirat în toată splendoarea lui. Pentru refacerea razei, Ion Oprescu a folosit foiţe de aur de 22 de carate.



În anul 2004 a avut loc un accident nedorit, în urma acţiuni de promovare a unei bănci, nacela unui balon a lovit cununa de reze, care a fost îndoită. Au fost dislocate şi două puncte de siguranţă, astfel că a devenit un real pericol. În 2011, în urma unui vânt putrnic, cununa de raze s-a înclinat atât de mult încât a fost nevoie de intervenţia celor de la ISU pentru a fi coborâtă.

Ultima restaurare a statuii a avut loc în 1994 şi a fost făcută tot de Ion Oprescu.

Statuia Sfintei Treimi este realizată după tipologia coloanelor ciumei, răspândite în epoca barocului în întregul spațiu sud-german, boem și maghiar.

Statuia amintește de încetarea epidemiei de ciumă care devastase întreg Banatul, între 1731 și 1738. În timpul epidemiei, numai la Timișoara și-au pierdut viața peste 1.300 de bolnavi de ciumă.



GALERIE FOTO

Piatra de fundație a acestui monument a fost pusă la 23 noiembrie 1740 de consilierul administrației locale de pe atunci, Johann Anton Deschan von Hannsen, iniţiatorul realizării monumentului.

Statuia Ciumei din Piaţa Unirii Statuia Ciumei din Piaţa Unirii
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite