Păcălesc UE! Ca să scape de amenzi pentru poluare, Primăria Timişoara a plantat o "pădure" în jurul aparatului de măsurat aerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparat aer Calea Şagului
Aparat aer Calea Şagului

România are o mare problemă din cauza poluării cu praf. Comisia Europeană a transmis o avertizare  prin care atrage atenţia că ţara noastră riscă amenzi dure dacă nu rezolvă problema poluării cu praf. Primăria Timişoara a găsit soluţia-minune: a plantat o perdea vere în jurul staţiei de măsurat poluarea din aer. Reprezentanţii Agenţiei de Mediu spun însă că soluţia poate afecta măsurătorile.

Primăria Timişoara a plantat în jurul staţiei de monitorizare a calităţii aerului din Calea Şagului o perdea verde care ridică multe semne de întrebare. Viceprimarul Adrian Orza, responsabil cu problemele de mediu, susţine că pomişorii plantaţi acolo nu afectează cu nimic măsurătorile pentru calitatea aerului. „Nu are nicio legătură cu praful, e vorba de o perdea verde plantată din cauza traficului. Nu afectează măsurătorile”, a spus Adrian Orza.

Click pe poze pentru GALERIE FOTO!


Aparat aer Calea Şagului

Reprezentanţii Agenţiei Regionale de Mediu Timişoara nu sunt însă de aceeaşi părere. „Este stabilit un perimetru care nu trebuie să fie afectat. În plus, primăria trebuia să informeze Ministerul Mediului şi Pădurilor, lucru care nu s-a întâmplat”, a spus purtătorul de cuvânt al Agenţiei Regionale de Mediu, Carmen Bercea. Potrivit acesteia, Agenţia de Mediu a cerut deja de la primărie documentaţia în baza căreia s-au făcut plantările.

UE avertizează dur România şi pentru poluarea din Timişoara

Nivelul de poluare din Timişoara a atins cote alarmante, atrăgând atenţia Uniunii Europene. Din cauza prafului din aer, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement pentru cinci zone din România printre care şi Timişoara.

În luna martie, Consiliul Local Timişoara a aprobat o hotărâre prin care poluarea cu praf să fie redusă. „Trebuie să lucrăm la cauze nu să îndepărtăm efectul poluării”, spunea atunci iniţiatorul proiectului, consilierul Traian Stoia.


Aparat aer Calea Şagului

Măsurile nu se resimt în rezultate concrete, iar praful din atmosferă se resimte în gâtul şi pe pantofii oricărui timişorean care circulă prin oraş. Aparatele de specialitate au măsurat exact gradul de poluare, iar asta a atras după sine declanşarea procedurii de infringement. „Primul pas este de atenţionare, după care statul membru are obligaţia să răspundă comisiei despre problemele semnalate”, a explicat şeful Agenţiei Regionale de Mediu Timişoara, Gabriela Lambrino.



Ridicol de puţine amenzi

Aparat aer Calea Şagului

Reprezentanţii primăriei spun că printre măsurile de reducere a poluării cu praf se numără monitorizarea spălării străzilor şi intensificarea controalelor pe şantiere. Comparativ cu numărul camioanelor din oraş, numărul amenzilor pentru poluare cu praf este nesemnificativ. În 2010, Poliţia Locală a dat 17 amenzi, de 1.000 de lei fiecare. Timişoara nu are încă o centură completă şi din acest motiv mare parte din traficul cargo trece prin oraş. De asemenea, în ultimii 10 ani administraţia a distrus sistematic spaţii verzi prin tăieri, acordări de autorizaţii de construcţie în parcuri şi schimbarea destinaţiei unor terenuri, chiar dacă locuitorii din zonele afectate au protestat de fiecare dată.


image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite