Andreea Slusarciuc a făcut un an de şcoală în Alaska

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreea Slusarciuc a avut ocazia să viziteze multe locuri în SUA. A văzut Nevada şi California şi a vizitat metropole precum New York, San Fracisco, Los Angeles sau Washington.

Andreea Slusarciuc este unul dintre copiii privilegiaţi care au avut şansa să studieze în timpul liceului în America. Era elevă în clasa a X-a la Colegiul Economic, când a aplicat la un program AY USA. Deşi se visa să ajungă undeva în California, timişoreanca a primit undă verde pentru a studia în Alaska.
„Pe mine m-a ales o familie din Ankorage, cel mai mare oraş din Alaska. Am fost puţin dezamăgită la început, dar am luat-o ca o aventură şi m-am dus”, a spus Andreea.
Plecarea peste Oceanul Atlantic a fost un veritabil şoc. La 17 ani, a nimerit într-un mediu şi cultură total diferite. „Credem că ştiu engleza bine, dar mi-am dat seama acolo că nu era aşa. Cu asta m-am obişnuit rapid, dar clima a fost foarte rece”, a declarat Andreea Slusarciuc.

„Plecaţi să studiaţi afară”
Sistemul de învăţământ din America a fost un mare şoc. „La fiecare materie schimbi clasa şi colegii. Umblam tot timpul cu harta la mine. Dar acolo se pune accentul pe practică şi mai puţin pe teorie. Spre exemplu, eu uram matematica aici, dar acolo mi-a plăcut. Era foarte uşoară. Totul era vizual, nu trebuie să memorezi, puteai avea formulele în faţă, la fel şi calculatorul”, a povestit Andreea Slusarciuc.
Tânăra s-a întors în ţară să termine liceul, iar apoi va aplica din nou pentru o bursă, la o facultatea din SUA. „Sunt foarte hotărâtă. Dacă au posibilitatea, le sugerez tuturor să plece să studieze afară. În România nu se merită. Nu ai oportunităţi, nu ţi se oferă nimic, nu ai satisfacţii”, a mai afirmat eleva de la „Economic”.
Bănăţeanca povesteşte că Alaska este un loc surprinzător, unde vezi elani pe stradă, urşii negri umblă prin case şi în grădini, iar temperatura scade şi la -40 de grade Celsius. „Ankorage e un oraş foarte liniştit. Cei de acolo circulau doar cu maşinile şi nu prea îi vedea afară. De acasă mergeau la lucru, iar de la lucru, acasă. Nu puteai să stai mai mult de zece minute afară”, a mai spus Andreea.

Sport şi turism
Andreea Slusarciuc a avut ocazia să viziteze multe locuri în SUA. A văzut Nevada şi California şi a vizitat metropole precum New York, San Fracisco, Los Angeles sau Washington. „Cel mai mult mi-a plăcut în San Francisco şi New York. Acesta din urmă e plin de culori, totul e diferit, foarte mare, e multă lume, de toate naţiile, multă energie. Nu cred că aş rezista să stau mai mult de un an acolo”, a mai spus Andreea Slusarciuc.
Pe lângă tenis şi schi, românca a participat şi la Maratonul Alaskăi. A alergat 40 de kilometri în cinci ore şi la categoria ei de vârstă a ocupat locul trei.

Întrebări şi răspunsuri

Care au motivele pentru care te-a ales familia?
M-au ales pentru că sunt sportivă. În special pentru că joc tenis de performanţă, de la şapte ani. Bărbatului îi plăcea foarte mult tenisul. Un alt criteriu a fost notele mari. Pot să spun că a fost o familie foarte primitoare, m-am simţit foarte bine.

Ai mai jucat tenis în Alaska?
Am jucat tenis în echipa şcolii. Toţi colegii s-au apropiat de mine din acest motiv. Eram cea mai bună jucătoare din şcoală. Îmi spuneau „zeiţa tenisului”. Am câştigat locul III în statul Alaska, la o competiţie între licee.

Cu ce te-ai ales după experienţa asta?
A fost o aventură pe care nu o să o uit niciodată. M-am maturizat şi m-a făcut să văd lucrurile diferit. Cu siguranţă mă voi întoarce în SUA, pentru facultate.

Ce-i place
„Sunt o mare amatoare de sport. Fac tenis de la şapte ani, la clubul Tivoli. Îmi place şi schiul, şi atletismul. Pe lângă sport, îmi place să citesc şi să călătoresc. Am avut ocazia să văd multe în America”, a spus Andreea.

Ce nu-i place
„Nu îmi place frigul. Şi culmea e că am ajuns unde a fost cel mai frig. Nu îmi place sistemul de învăţământ din România. Profesorii nu ştiu să îşi facă treaba. Aici toţi copiază. În America nu ai ce copia, totul e practic”, a mai afirmat eleva.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite