Sirienii din Timişoara salută retragerea diplomaţilor români din Damasc: "Să plece şi ambasadorul criminal din România"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest sirian în centrul orașului. Foto: Sebastian Tătaru
Protest sirian în centrul orașului. Foto: Sebastian Tătaru

Membrii comunităţii sirienilor din Timişoara, care numără 265 de persoane, sunt alături de revoluţionarii din ţara lor natală. De la izbucnirea revoltelor, de acum un an, oficial au murit peste 10.000 de oameni. Neoficial sunt 70.000 de morţi.

În urmă cu o săptămână s-a aniversat un an de la izbucnirea revoluţiei din Siria, unde poporul încearcă să scape de dictatura preşedintelui Al Asad. Musulmanii bănăţeni s-au arătat solidari cu cei din ţara natală şi de câte ori au avut ocazia au ieşit şi ei în stradă să protesteze. Zilnic se întâlnesc însă într-unul din centrele comerciale de pe strada Brâncoveanu, pentru a urmări împreună evenimentele transmise de Al Jazera.

Vestea că România a rechemat în ţară ambasadorul de la Damasc i-a bucurat pe sirieni. „Vinerea trecută s-a marcat un an de când a început Revoluţia Siriană. Acum, am primit vestea că România a rechemat ambasadorul din Siria. Este primul pas corect, drept şi demn. Trebuie să urmeze expulzarea ambasadorului sirian criminal de la Bucureşti. Acesta face parte din familia preşedintelui Al Asad”, a declarat Ziad al Masalmeh, vicepreşedintele Ascociaţiei Siria Liberă.

"Zilnic mor în jur de 50 de persoane"

În Timişoara trăiesc 265 de sirieni, iar pe lângă aceştia se mai află la diverse facultăţi 56 de studenţi. În schimb, în Siria, sunt 14.000 de familii mixte. „Este ceva inimaginabil ce se întâmplă la această oră în Siria. Oraşele sunt distruse cu tancurile. Trăim o dramă zi şi noapte. Urmărim ce se întâmplă acolo oră de oră, pentru că avem fraţi, surori, părinţi în Siria”, a declarat Abdul Rahim, un sirian care trăieşte la Timişoara din 1992.

Conform cifrelor oficiale, de la izbucnirea revoltelor au murit aproape 10.000 de persoane. Neoficial, numărul morţilor este mult mai mare, peste 70.000. „Zilnic mor în jur de 50 de persoane. Sunt 40.000 de dispăruţi. Nu se ştie nimic despre ei. Sunt 112.000 de arestaţi. Stadioanele şi şcolile au fost transformate în puşcării”, a mai spus Abdul Rahim.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite