Silviu Cerna, fost membru în CA al BNR, despre căderea leului: „Banca centrală nu are motive să intervină masiv”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor doctor în economie, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Economice din Timişoara şi fost membru al Consiliului de Administraţie al BNR, Silviu Cerna a vorbit pentru „Adevărul” despre evoluţia cursului, deprecierea leului şi măsurile care se impun în aceste momente. Domnia sa consideră că, cel puţin deocamdată, nu se impune o intervenţie amplă şi prelungită a BNR.

Specialistul timişorean, membru marcant al mediului academic din România, afirmă că leul a ajuns la nivelul actual al cursului de schimb din cauza modului de percepere a  ultimelor măsuri de austeritate luate de autorităţi. „Această creştere este, probabil,  conjuncturală, fiind determiantă de recentele măsuri adoptate de guvern. Dacă deprecierea este pe termen scurt, efectele vor fi pasagere. Dacă fenomenul este durabil, efectele previzibile sunt, pe lângă eventuala creştere a preţurilor bunurilor importate,  stimularea creşterii exporturilor şi reducerea importurilor”, a spus Silviu Cerna.

De asemenea, economistul consideră că încă nu se impune intervenţia Băncii Naţionale a României. „Banca centrală are mijloacele necesare pentru a influenţa cursul de schimb, dar numai dacă evoluţiile sunt indezirabile şi produc instabilitate. Este vorba, în principal, despre importanta rezervă valutară care există în prezent şi care este menită, printre altele, pentru finanţarea intervenţiilor pe piaţă în scopul susţinerii cursului de schimb al monedei naţionale, atunci când aceasta este atacată de speculatori. Evoluţiile recente nu par să reclame o asemenea intervenţie şi mai ales nu una de mare amploare. Pentru simplele oscilaţii pe termen scurt, cu rol mai degrabă corector, banca centrală nu are motive să intervină masiv”, a mai spus specialistul.



Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite