Sentinţă în dosarul "Bani pentru PD-L": Şefa ITM Timiş Cornelia Corescu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornelia Corescu a venit la procesul de ieri într-o ţinută lejeră. Foto: Daniel Dancea
Cornelia Corescu a venit la procesul de ieri într-o ţinută lejeră. Foto: Daniel Dancea

Tribunalul Timiş s-a pronunţat în dosarul în care şefa ITM TImiş Cornelia Corescu şi Vasile Medeşan, secretar executiv în PD-L Timiş, sunt judecaţi pentru trafic de influenţă. Corescu a fost condamnată la trei ani şi şase luni de închisoare, iar Medeşan, la doi ani. Ambele sentinţe sunt cu executare.

Magistraţii Tribunalului Timiş s-au pronunţat miercuri dimineaţa în dosarul "Bani pentru PD-L". Şefa Inspectoratului Teritorial Timiş, Cornelia Corescu, şi Vasile Medeşan, secretar în PD-L Timiş pot ataca sentinţele cu recurs.

Cornelia Corescu, şefa ITM Timiş, şi Vasile Medeşan au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în luna octombrie.Cei doi membri influenţi ai partidului aflat la guvernare sunt acuzaţi că au intervenit în favoarea mai multor membri de partid care erau certaţi cu legea şi în schimbul unor donaţii pentru filiala judeţeană, cei doi inculpaţi au acceptat să încalce legea. 

Unde trebuia să ajungă chitanţa din dosarul „bani pentru PD-L”: „Doamna Corescu mi-a spus că trebuie să o prezinte mai sus”

Martorul-cheie din procesul „bani pentru PD-L”: „Când m-am văzut şi cu amendă şi cu dosar penal şi cu bani la partid, m-am simţit umilit, terfelit”

Mărturii incendiare în dosarul "bani pentru PD-L". Şefa ITM spune că denunţătorul "s-a oferit"

Pentru prima oară, o instanţă judecătorească ia act de faptele de corupţie comise de şefii unor instituţii pentru a obţine fonduri pentru partidul din care fac parte. Este vorba de cazul Corneliei Corescu (52 de ani), şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, despre care judecătorii  au reţinut că „inculpata, în ciuda competenţelor sale profesionale sau tocmai datorită acestora, a acceptat deturnarea scopului  instituţiei  publice pe care o reprezintă în vederea realizării unor interese personale sau de partid". Corescu ă i-a cerut patronului unei firme de construcţii să ,,doneze" 10.000 de lei în conturile Organizaţiei PDL Timiş ca să-l scape de un control soldat cu un dosar penal pentru muncă la negru.

,,Eu trebuia să păstrez chitanţa"

Cornelia Corescu a fost reţinută de procurori pe 15 septembrie, în urma denunţului făcut de patronul unei mici firme de construcţii, Aurel Grindiş. Acesta a fost şantajat de şefa ITM Timiş şi de colegul ei de partid, Vasile Medeşan (47 de ani), secretar executiv al PDL Timiş. Mai precis, firma lui Grindiş, „Relu & Andreea Construct" din comuna Variaş, câştigase un contract în urma căruia trebuie să reabiliteze un important hotel din Timişoara, care este deţinut de dinamovistul Cristi Borcea. În momentul în care au venit în control mai mulţi inspectori ITM, aceştia au găsit în hotel mai multe persoane care nu aveau contract de muncă, dar cu toate acestea lucrau de zor la reamenajarea hotelului.

Inspectorii ITM l-au amendat pe Grindiş cu 5.000 de lei şi i-au întocmit dosar penal. Medeşan a fost cel care i-a propus lui Grindiş donaţia de 10.000 de lei, care ar fi dus la anularea dosarului penal şi a sancţiunii financiare, respectiv la eliberarea unui simplu avertisment scris. Conform unei înregistrări audio realizate de DNA, Grindiş a încercat să îi explice lui Medeşan că nu are de unde să facă rost de 10.000 de lei, mai ales că firma lui a avut un asemenea profit într-un an întreg de activitate. Acesta a virat în conturile PDL Timiş doar 1.000 de lei. Nemulţumită de faptul că Grindiş a fost ,,neascultător", şefa ITM a falsificat actele de control la firma acestuia, astfel încât patronul s-a ales cu o amendă de 16.000 de lei pe care i s-a dat posibilitatea să o conteste retroactiv în speranţa că acesta se va speria şi va face donaţia negociată pentru PDL.

Interceptările convorbirilor telefonice anexate la dosar arată că intermediarul „taxelor de protecţie" pentru partid era Vasile Medeşan, secretarul executiv al PDL Timiş, cercetat şi el în libertate. Medeşan este cel care i-a sugerat patronului firmei că-şi poate achita obligaţia şi în rate, cu condiţia ca, la final, să prezinte chitanţele. „După ce bagi banii trebuie să prezinţi chitanţa. Să nu o pierzi", i-ar fi spus Medeşan lui Grindiş, se arată în referatul de arestare. Aurel Grindiş a păstrat chitanţa cu seria PDL, nr. 0001232 din 28 iulie, precum şi fişa de donaţie, din care reiese achitarea sumei de 1.000 de lei către PDL Timiş. Dar suma era prea mică. „Taxa" fusese negociată la 10.000 de lei (2.200 de euro). Presimţind că ar putea avea probleme penale, Cornelia Corescu i-a returnat cei 1.000 de lei lui Grindiş din propriul buzunar.

Mărturie despre „nesimţitul" care a făcut denunţul în dosarul „bani la PD-L": „A spus că dă bani la partid, îmi aduce lemne, face orice”


Procuror DNA despre şefa ITM Timiş, judecată în procesul „bani pentru PD-L”: „Încă are influenţă în partid”

Cornelia Corescu primea mită geluri de duş şi loţiuni de corp? Vezi ce a găsit DNA în biroul ei

STENOGRAME în dosarul "bani pentru PDL". Persoana misterioasă pomenită de şefa ITM Timiş, acuzată că strângea bani pentru partid: "Omul nu primeşte miliardul"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite