Securitatea a montat microfoane în casa şi în biroul fostului şef al Aeroportului Timişoara, după fuga celor de la Phoenix

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigi Strâmbeanu este unul din apropiaţii trupei Phoenix. A fost colegul de bancă a lui Moni Bordeianu, a locuit în cartier cu Nicu Covaci şi a crescut alături de muzicienii din Timişoara. A cântat în trupele Clasic 20, Progresiv TM şi primul club hippie din România.

Fostul director al Aeroportului Timişoara se află alături de trupa Phoenix ori de câte ori revin în oraşul de baştină. Nu de puţine ori, a urcat pe scenă alături de ei în concertele de cluburi.

Strâmbeanu este omul care l-a propus în trupă pe Mircea Baniciu. “Când a plecat Moni Bordeianu am cântat eu o vreme în Phoenix, dar neoficial, pentru că trupa trebuia să îşi schimbe numele. Vreo două luni am fost cu ei. I-am spus atunci lui Nicu Covaci că e un tânăr folkist care cântă foarte bine. Aşa a ajuns Baniciu în trupă. Păcat că relaţia dintre cei doi s-a răcit”, a declarat Gigi Strâmbeanu, care a făcut pate din gaşca “Laho”, din zona Pieţei Bălcescu, unde locuiau şi Nicu Covaci, Moni Bordeianu Bela Kamocsa sau Baniciu.

S-a certat înainte de plecare

În 1977, anul în care Nicu Covaci i-a scos din ţară, clandestin, pe cei de la Phoenix, în boxele Marschal, Strâmbeanu era şeful turnului de control de pe aeroport. “Am ştiut imediat când a revenit Covaci în ţară. El nu avea probleme, doar a plecat legal, prin căsătorie. Am vorbit atunci şi mi-a spus să mă duc pe la el. Am ajuns la casa lui Nicu, seara, după ora nouă. Am auzit scandal mare în apartament când am bătut la uşă, dintr-o dată s-a făcut linişte. Ei pregăteau plecarea. Am strigat că sunt eu Gigi, dar nu mi-au deschis. Nu au vrut să mă lase să intru, pentru că nu vroiau să aflu despre planul lor”, a povestit Strâmbeanu.



Când a dat să plece, Covaci a ieşit din casă cu toată colecţia de discuri, le-a pus în braţele prietenului său, după care l-a pupat printre lacrimi.
Nu am înţeles gestul lui. Nu am ştiut de plecarea lor. Am aflat după cinci zile după ce au apărut la ştirile de la Europa Liberă”, a mai declarat Strâmbeanu.

“Fiecare are dreptate în felul lui”

Gigi Strâmbeanu continuă să ţină la toţi muzicienii din Phoenix, chiar dacă Nicu Covaci s-a certat cu mulţi dintre ei. “Am ţinut unii la alţii. Chiar dacă am ajuns bătrâni căcăcioşi care se supără repede. M-am băgat pentru ei. Dacă stai să îi asculţi fiecare are dreptate în felul lui. E normal până la urmă şi pretenţiile lui Covaci, dar şi Baniciu spune că el are concerte aranjate pe trei luni. Şi nu poate să renunţe la ele când se trezeşte Nicu să cânte în ţară”, a mai afirmat Strâmbeanu.

După plecarea celor de la Phoenix, Gigi Strâmbeanu a fost chemat la Securitate să dea cu subsemnatul. “Mi-au implantat microfoane acasă şi la birou. Era microfoane în telefon, pe care le-au scos după Revoluţie”, a spus Strâmbeanu.



A venit cu elicopterul la concert

Fostul comandant al aeroportului îşi aminteşte de primul concert Phoenix de după Revoluţie. “A fost în toamnă, pe stadionul CFR. Am închiriat un elicopter de pe aeroportul Cioca pentru ca Dan Chişu să poată filma concertul. Nu l-a mai plătit şi a ieşit scandal mare”, povesteşte Strâmbeanu. “Moni Bordeianu şi Nicu Covaci au plans în vestiare”, îşi aminteşte acesta.

Gigi Strâmbeanu susţine că îl cunoaşte de o viaţă pe Nicu Covaci şi nu este de acord cu cei care îl pun la zid pe liderul de la Phoenix. “El vrea să marele Spartakus. Aşa a fost o viaţă întreagă. Un lider <maximo>, dar are şi paretea sensibilă”, a încheiat Strâmbeanu.

Mai citiţi:

image
image

Nicu Covaci: „Sper ca Sergiu Nicolaescu să nu moară până nu plăteşte”

Mircea Baniciu a ocupat bârlogul lui Nicu Covaci: „Dacă mă supăr îl dau în judecată să îmi scoată vocea de pe toate discurile”

Un nou scandal în Phoenix: Nicu Covaci şi Mircea Baniciu se acuză reciproc de legături cu Securitatea

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite