Seară specială în muzeele și galeriile din Timișoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeele din Timișoara sărbătoresc sâmbătă, 19 mai, Noaptea Muzeelor, propunând publicului expoziţii diversificate şi evenimente speciale.

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a opta ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc pe 18 mai


Numeroase muzee și galerii de artă din Timișoara au program special cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor. Peste tot intrarea spectatorilor este liberă.

Muzeul de Artă, din Piața Unirii, va fi deschis între orele 15.00-23.00.

Se pot vizita expozițiile permanente de Pictură Europeană, Artă Contemporană din Banat, colecția Corneliu Baba precum și expoziția temporară Nadia Ioan - Feminitate.

Muzeul Banatului, aflat în Bastionul Terezia, este deschis între orele 10.00-22.00.

Se pot vizita: expoziția temporară ”Ceramica de Jupănești” realizată de către Muzeul Satului Bănățean cu obiecte tradiționale din centrul de olărit Jupânești; expoziția temporară ”Propaganda de război în Voivodina 1941-1945” realizată de către Muzeul Voivodinei din Novi Sad care prezintă metode și mijloace de propagandă din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Muzeul Catedralei Mitropolitane (Piața Victoriei, nr.2) este deschis între orele 9.00-20.00.

Aici se pot vedea importante cărţi de patrimoniu cum ar fi Noul Testament de la Bălgrad 1648 (prima traducere in română după izvoare grecesti si slavone), Biblia de la Bucuresti 1688 (prima traducere și imprimare integrală a Bibliei in limba română), Cazania lui Varlaam sau Cartea românească de învătătură 1643 și multe alte cărți deosebit de prețioase din sec. XVI -XVIII alături de manuscrise si pergamente, icoane pe lemn și sticlă românești, grecești și rusești din sec.XV- XIX, cruci de piatră și de lemn, iconostase si un bogat patrimoniu de obiecte de cult necesare serviciului liturgic.

Emil Kindlein Museum (Bega Shopping Center, et II) este deschis între orele 16.00-19.00.

Muzicianul Emil Kindlein a pus bazele primul muzeu particular din vestul ţării. Emil Kindlein Museum prezintă istoria a două meserii înrudite, cea de bijutier şi cea de ceasornicar, din Banatul secolului trecut. Muzeul cuprinde reconstituirea prăvăliei şi atelierului de ceasornicar şi bijutier ce a aparţinut lui Petru Kindlein, fotografii şi obiecte de familie, dar şi o impresionantă colecţie de orologii.

Galeria Triade și Galerie Jecza (Calea Martirilor nr.51-53) sunt deschise între orele 20.00-24.00.

Aici va avea loc expoziția ”They Shoot Dictators, Don’t They?” de Vlad Ardeleanu. Pictura lui Vlad Ardeleanu propune privitorului un univers extrem de personal, al unui trecut colectiv, sedimentat în amintirea pictorului din perioada copilăriei din anii 1970-1985.
Tot aici, Fundaţia TRIADE, în parteneriat cu Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest Timişoara, expoziţia artistului german Jochen FISCHER, intitulată ”cele mai mici lucrări”. Expoziţia se va completa cu prezentări video ale artistului, precum şi cu proiecte şi experimente ale studenţilor pe care îi îndru


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite