FOTOGALERIE Se poate şi în România! Comuna Dudeştii Noi a crescut ca „Făt-Frumos” din poveşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu şase ani, localitatea era un sat izolat lângă Timişoara, fără drum şi în beznă. Venirea lui Alin Nica, cel mai tânăr primar din România la acea vreme, a adus schimbarea de mentalitatea şi de atitudine.

GALERIE FOTO CU COMUNA DUDEŞTII NOI

Dudeştii Noi se află la 12 kilometri de Timişoara, la câţiva paşi de la ieşirea de pe DN 6 spre Cenad. Primul primar ales în comună este Alin Nica, care la 23 de ani devenea cel mai tânăr primar din ţară. „În 2004, aveam doi contracandidaţi: Mita şi Jula, două nume predestinate. Am ajuns după aceea să mă înţeleg foarte bine cu ei. Am câştigat la 20 de voturi”, şi-a început povestea Alin Nica.
Tânărul primar s-a apucat rapid de treabă. Era un „sat fără câini”, la marginea Timişoarei, fără drum şi iluminat stradal. "Drumul era plin de gropi. Nu putea merge pe asfalt decât cu viteza a doua. În rest, era numai drum de pământ. Era beznă. Nu era nici sediu de primărie, nici grădiniţă. A trebuit să mă gândesc la o strategie”, a mai spus Nica.

Proiecte cu bani UE


Edilul s-a gândit că pentru a atrage bani la bugetul local şi a reduce şomajul singura variantă era să promoveze investiţiile în zonă. A doua variantă a fost accesarea de proiecte şi finanţări europene, iar în al treilea rând era eficentizarea colectării taxelor şi impozitelor. „Să atragi investitori trebuia să ai infrastructură. Să ai ce să oferi. Guvernul a înţeles problema noastră că nu avem acces spre Drumul Naţional şi au decis să asfalteze drumul principal”, a mai afirmat Nica.



Amenzi pentru cei care nu făceau curat

În 2007, faţa comunei s-a schimbat radical. Următorul an, carsimaticul primar a câştigat legej încă un mandat. El a pus accent pe aspectul gospodăriilor, iar cei care nu îşi făceau curat în faţa caselor erau amendaţi. S-a interzis chiar şi lăsarea animalelor pe străzi, comuna a fost împânzită de cuşuri de gunoi, s-au asfaltat încă patru drumuri, iar străzile secundare au fost pietruite. „Am pierdut 10-15 persoane, dar i-am câştigat pe marea majoritate”, a declarat Alin Nica.

 


image
image
image
image


Acum, în localitatea se lucrează la realizarea canalizării, acesta fiind cel mai mare proiect de până acum, în valoare de 2,5 milioane de euro. Zona rezidenţială Dudeştii Noi era unul din proiectele importante, însă venirea crizei i-a stopat dezvoltarea acesteia. „Am dat 110 locuri pentru tinerii din localitate. Am ajuns comuna cu cea mai tânără populaţie din judeţul Timiş”, a mai spus Alin Nica.

Investiţii de zeci de milioane de euro

Investiţiile nu au întârziat să apară în Dudeştii Noi. Dacă în 2004 aici erau 12 firme, majoritatea buticuri, în 2010 pot fi numărate 103 societăţi comerciale. Peste zece milioane de euro s-a investit în fosta fermă IAS, s-a creat o zonă de producţie şi servicii. Aici funcţionează o fabrică de mobilă, care a investit 20 de milioane de euro, un parc logistic cu investiţii de 10 milioane de euro din Franţa.



Alin Nica este alintat şi „Primarul Eurovision”, după ce a ajuns în finala naţională a concursului de muzică uşoară, din 2009, cu piesa „Don’t Leave”. Cu suflet de artist, primarul a ţinut ca şi localitatea pe care o conduce să ia un aer boem. Astfel, la intrarea în Dudeşti Noi eşti întâmpinat un monument de artă realizată de sculptorul Iosif Tasi.

Vezi cel mai nou hit al lui Alin Nica

image

Viaţa socială a fost revigorată şi ea în Dudeşti. Se ţine din nou ruga, la final de an se oferă premii de excelenţă pentru profesori şi elevi, se organizează un concurs de pescuit la crap, există o nouă casă de cultură, biliotecă comunală, club de paintball etc. Ansamblul Datina a ocupat locul I la festivalul Instrumentelor de Tradiţie de la Mangalia. „Cu muzica am lăsat-o mai moale pentru că a apărut juniorul”, a spus Alin Nica, devenit tată în urmă cu patru luni.

Cel mai mare spa din Europa de Sud-Est, la Dudeştii Noi

VEZI GALERIE FOTO CU PROIECTUL AQUAPARCULUI DE LA DUDEŞTII NOI

Cel mai important proiect pentru Dudeştii Noi este realizarea celui mai mare spa din Europa de Sud-Est. „Ne-am gândit la ceva care să genereze venituri. Mergeam la unguri şi vedeam că 90 la sută din clienţii ştrandurilor sunt din România. Am zis că nu ar fi rău să avem la noi acasă aşa ceva, va fi mai mare ca cel de la Szeged”, a spus Nica.



Arhitecţi, ingineri constructori, proiectanţi s-au adunat pentru a pune la cale proiectul, studiul de fezabilitate şi cererea de finanţare, fără a cere onorarii. „Investiţia primă este de 16 milioane de euro. Am luat alături de noi ca partener Consiliul Judeţean Timiş, ai cărui reprezentanţi au fost foarte deschişi şi sprijină ideea. S-a depus proiectul şi aşteptăm răspunsul. Oricum, dorim ca un privat să facă investiţia. Vom face licitaţia pentru un dezvoltator”, a mai declarat Nica. Conform planului, spa-ul urmează să fie dat în folosinţă în 2013.

image
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite