Timişoara: Scumpirea căldurii a rămas la mâna justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Scumpirea căldurii a rămas la mâna justiţiei
Timişoara: Scumpirea căldurii a rămas la mâna justiţiei

Judecătorii decid mâine dacă acceptă preţul fixat de Consiliul Local sau dacă iau în calcul propunerea prefecturii şi anulează căldura.

Creşterea preţurilor la căldură a iscat discuţii aprinse în vară, când primăria a lansat ideea de scumpire a căldurii.

Dezbaterea publică dinaintea şedinţei de consiliu a iscat discuţii aprinse între locatarii care au luat parte şi reprezentanţii municipalităţii. Într-un final consilierii au decis să scumpeacă preţul la gigacalorie cu 15 la sută de la 162 la 187 de lei. În acelaşi timp, aleşii locali au crescut şi valoarea ajutoarelor la căldură cu 15 la sută.

Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, a atacat în instanţă articolul din hotărâre care se referea la creşterea preţului la căldură, ceea ce a dus la anularea scumpirii până la finalizarea procesului. Primăria a profitat de această situaţie şi a anulat şi ajutoarele aprobate în aceeaşi şedinţă.

Instanţa decide mâine

Potrivit prefectului Mircea Băcală, ajutoarele la căldură trebuie acordate indiferent dacă se scumpeşte sau nu căldura. „Noi am atacat doar scumpirea căldurii, nu şi ajutoarele.

În întâmpinarea pe care a făcut-o în instanţă, primăria se referă numai la scumpirea căldurii pentru că hotărârea în cauză este atacată doar parţial”, a spus Băcală. De partea cealaltă, reprezentanţii municipalităţii aşteaptă pronunţarea instanţei în acest caz. „Aşteptăm să se pronunţe judecătorii. Ajutoarele nu se pot acorda fără scumpirea căldurii”, a spus viceprimarul Sorin Grindeanu.

Reprezentanţii locatarilor susţin varianta în care preţul la căldură trebuie să rămână nemodificat. „Mâine vedem ce decide instanţa şi în funcţie de asta reacţionăm”, a spus preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara, Petru Olariu.

Săracii falşi, luaţi în vizor

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, anul trecut 800 dintre cei care au cerut ajutoare la căldură au declarat venituri zero.

Faptul că un om nu poate trăi fără venituri le-a atras atenţia celor de la Direcţia de Asistenţă Socială, care au decis ca ajutoarele sociale să se acorde numai în urma unor anchete sociale foarte stricte care să stabilească dacă aceia care cer ajutoare le merită sau se dau săraci şi au maşini luxoase în faţa casei.

În acest sens, Consiliul Local a aprobat o metodologie de acordare a subvenţiilor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite