Timişoara: Sculptorul Peter Jecza, cetăţean de onoare post-mortem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Timişoara va decerna, post-mortem, titlul de „Cetăţean de onoare“ renumitului sculptor Peter Jecza, care a decedat în acest an, pe 24 martie.

Evenimentul va fi marcat, astăzi, de la ora 17.30, în Parcul Central, pe Aleea Personalităţilor, unde va avea loc dezvelirea bustului compozitorului Bela Bartok, realizat de Peter Jecza, în 1973. Artiştii timişeni îi vor aduce un omagiu sculptorului la expoziţia „De magister“, care va avea loc de la ora 18.00, în Galeria Helios. Pe 16 octombrie, Jecza ar fi împlinit 70 de ani.

Peter Jecza s-a născut în 1939, la sf. Gheorghe. Opera sa cuprinde peste 700 de lucrări, în special bronz. Expune în galerii din Europa (peste 40 de expoziţii personale, multiple participări de grup şi internaţionale). Autorul mai multor lucrări de artă monumentală în România şi Germania. Prezent în colecţii private şi muzee din România şi străinătate. Distins cu premii şi medalii naţionale şi internaţionale.
 
Pentru Jecza sculptura a reprezentat un mod de viaţă, după cum artistul însuşi declara: „fac sculptură, locuiesc în sculptură, simt, gândesc, iubesc prin sculptură, de peste 45 de ani. Mă definesc prin ea. Cuvintele s-au retras, vorbesc puţin. În locul cuvintelor, obiecte. Fără să-mi fi dat seama, ele s-au adunat într-o operă”.

Puteţi admira sculpturile maestrului pe siteul său personal: www.jecza.ro

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite