Scriitorul Helmuth Britz despre turnătorul Hertei Muller: “Mediocrii puteau să colaboreze cu Securitatea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Herta Muller
Herta Muller

Franz Thomas Schleich, care a fost acuzat de postul public german ARD că a colaborat cu Securitatea sub numele de cod "Voicu", a plecat din Timişoara în 1982. Acesta a făcut parte din rândul scriitorilor germani din Banat, însă, din spusele celor din grup nu a ieşit în evidenţă prea mult.

JURNALIŞTII DE LA ARD AU FILMAT ŞI ÎN REDACŢIA ADEVĂRUL DE SEARĂ DIN TIMIŞOARA

"L-am întâlnit o dată la bere, dar nu l-aş mai recunoaşte acum. Era în grupul scriitorilor, venea la cenaclu, dar era un mediocru. Nu era un nume", a declarat Helmut Bitz, unul din prieteni Hertei Muller, de la Timişoara. Scriitorul susţine că nu ştia niciodată cine este cu adevărat colaborator al Securităţii, ci doar putea să facă presupuneri.

"De regulă cei care nu reuşeau să se distingă prin ceva alegeau să fie turnători. Cei mediocri. Făceau asta pentru diferite avantaje, pentru bani. Îţi puneai întrebări, de nu puteai să ştii cine e colaborator. Nu avea importanţă că erai german, maghiar sau român, putea fi oricine"; a mai declarat Britz, care a fost şi redactor şef al revistei uniunii scriitorilor germani.

"Era un ziarist fad"

Franz Thomas Schleich, despre care Herta Muller a declarat pentru ARD că este acelaşi persoană cu "Voicu", a lucrat ca jurnalist la ziarul Banater Zeitung, din Timişoara. "Am fost colegi timp de doi ani. Nu prea am ce să spun despre el. Era fad. Nu mă gândeam că a fost colaborator al Securităţii. Dar orice este posibil. Mă aştept să mai iasă la iveală şi alte surprize", a spus Balthazar Waitz, redactor la aceaşi publcaţie.

Absolvent de filologie şi poet

Franz Thomas Scleich a absolvit Facultatea de Filologie din Timişoara şi a scris două volume de poezie înainte să plece din România. Acesta a emigrat în Germania în 1982, unde s-a prezentat drept victimă a regimului comunist. Canalul german ARD susţine că Schleich ar fi denunţat-o iniţial pe Herta Muller, iar apoi a spionat-o după ce s-a refugiat în Germania.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite