Timişoara: Scriitoarea de Nobel ar putea transforma un sat sărac în loc de pelerinaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Scriitoarea de Nobel ar putea transforma un sat sărac în loc de pelerinaj
Timişoara: Scriitoarea de Nobel ar putea transforma un sat sărac în loc de pelerinaj

Localitatea în care s-a născut scriitoarea Herta Muller, cea care a primit astăzi Premiul Nobel al Literaturii, ar putea deveni un reper turistic important pentru judeţul Timiş.

Istoricul bănăţean Ioan Haţegan a spus că localitatea Niţchidorf are nevoie doar de un drum bun ca să poată atrage turişti cu numele de Herta Muller. „Dacă şoseaua spre Niţchidorf este una circulabilă, normală, în casa natală se pot gândi nişte lucrări. Depinde şi de ce tratative se pot duce cu familia care locuieşte acolo. Sau măcar o placă s-ar putea monta acolo, pentru a marca locul în care a trăit. Numele şcolii, al căminului cultural ar putea lua numele Herta Muller”, a spus Ioan Haţegan.

A trăit 34 de ani în Banat

Istoricul a mai adăugat că cele mai multe subiecte pe care le-a tratat Herta Muller în cărţile ei sunt legate de perioada pe care a trăit-o în România, înainte de a fi expulzată. Herta Muller a făcut parte dintr-un grup de scriitori, care pe lângă mişcarea literară pe care au provocat-o în jurul lor au început şi o mişcare politică. Scriitoare germană de origine română a trăit peste 30 de ani în Banat, a făcut şcoala şi a lucrat la Timişoara. A fost persecutată de Securitate şi în final a reuşit să părăsească ţara în 1987, stabilindu-se în Germania.

Sat sărac

Localitatea Niţchidorf are aproximativ 1.500 de locuitori, majoritate bătrâni. Din toată comunitatea germanică au mai rămas doar nouă persoane care fac parte din această etnie. Veniturile localităţii constau în special din taxe şi impozite, încasate de la localnicii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite