Timişoara: Scriitoarea de Nobel a fost vândută de comunişti statului german

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Scriitoarea de Nobel a fost vândută de comunişti statului german
Timişoara: Scriitoarea de Nobel a fost vândută de comunişti statului german

Statul german a plătit o sumă fixă, în mărci germane, statului român pentru ca scriitoarea Herta Muller să poată emigra în Germania.

UPDATE
Ora 20.15: Timişoara: Librăriile au vândut aproape toate cărţile de Nobel, semnate Herta Müller
Ora 19.40: Herta Müller felicitată de MAE pentru câştigarea premiului Nobel pentru Literatură
Ora 16.50: Scriitoarea de Nobel ar putea transforma un sat sărac în loc de pelerinaj
Ora 16.00: Cărţile de Premiul Nobel, semnate Herta Müller, se vând la preţ redus în librării
Ora 14.45: Laureatul Nobel, Herta Muller: cetăţean de onoare în localitatea natală din Banat


„Era înţelegere oficială între şefii celor două state”, a povestit un fost colonel de securitate. „Banii au fost aduşi din Germania, de o rudă. După un an şi jumătate am primit paşaportul albastru care ne permitea plecarea definitivă în Germania”, a povestit un timişorean care nu a dorit să îi fie publicat numele.



„Nu respecta regulile”

Sursa citată a mai povestit că s-a ocupat personal de cazul Herta Muller, în anul 1982, când scriitoarea de Nobel a fost exclusă o perioadă din învăţământ. Ofiţerul de securitate a cărui identitate o puteţi afla urmărind timisoara.adevarul.ro, a povestit de ce a fost necesar să intervină în cazul Herta Muller şi prin ce filieră a plătit scriitoarea şi soţul acestuia banii pentru a putea pleca definitiv din România. „Am fost chemat la Inspectoratul Şcolar pentru a discuta cu ea. Nu respecta nişte reguli. Iniţial am ajutat-o să predea în continuare”, povesteşte sursa citată.



Hărţuită pentru atitudine

image
image

Herta Muller a avut mari probleme în regimul comunist din cauză că refuza să se conformeze modului în care regimul comunist conducea societatea de atunci. Scriitoarea bănăţeană, născută în satul timişean de şvabi Niţchidorf, a avut mult de suferit din pricina atitudinii şi a sfârşit prin a munci disciplinar la o întreprindere socialistă din Timişoara, pe un post mult inferior calificării şi educaţiei sale. Cărţile scriitoarei, una lansată personal chiar la Timişoara, se referă tocmai la abuzurile şi viaţa din dictatura comunistă care a condus România.

image

Nu se aştepta

Scriitoarea bănăţeană, care acum locuieşte în Germania, a ţinut acum câteva ore o conferinţă de presă în care a spus că nu se aştepta să primească Premiul Nobel. Herta Muller a evocat din nou experienţele trăite sub regimul comunist. „Regret că nu mai trăiesc mulţi din cei care au trăit toate aceste orori”, a spus Herta Muller.

image

CITEŞTE MÂINE CÂT S-A PLĂTIT PENTRU PAŞAPORTUL ALBASTRU AL HERTEI MULLER, ÎN:

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite