Şcolirea copiilor ţigani şi un expert în istoria etniei: soluţii pentru problema romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile şi reprezentanţii ONG-urilor din domeniu s-au întâlnit ieri la Prefectura Timiş pentru a căuta soluţii de integrare a romilor în societate. Variantele propuse sunt cel puţin interesante.

Cu ocazia întâlnirii de ieri responsabilii pe probleme de romi au arătat cum au încercat „să facă şi să dreagă” pentru a-i ajuta pe ţigani să se integreze în societate. Şeful Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Timiş, Csaltos Iosif Dima, a fost însă cel mai radical şi a spus deschis că eforturile invocate în cadrul şedinţei nu se văd în realitate. Totuşi autorităţile au căzut de comun acord că trebuie căutate în continuare soluţii pentru integrarea rromilorm cu atât mai mult cu cât Uniunea Europeană pune la bătaie sume enorme pentru integrarea romilor.

VEZI AICI GALERIE FOTO DE LA ÎNTOARCEREA ROMILOR BĂNĂŢENI DIN FRANŢA

Expert în istoria ţiganilor

Prefectul Mircea Băcală a propus găsirea unei persoane care să cunoască foarte bine această etnie şi să acţioneze în acest context. „Este important să înţelegem  aceste aspecte istorice pentru că în mare măsură datorită unor lucruri care s-au întâmplat de-a lungul timpului romii reacţionează acum aşa. De la bun început romii au fost excluşi, marginalizaţi în toate ţările europene. Evident că şi-au construit propriile organisme de supravieţuire şi apărare, iar în acest moment ne aşteptăm, în mod nerealist, ca ei să se comporte ca nişte cetăţeni care vreme de câteva sute de ani şi-au internalizat trăirile”, a spus coordonatorul Centrului Local de Incluziune Socială, Ioan Goracel.

Integrare prin şcoală

Preşedintele Asociaţiei Generaţie Tânără, Mariana Petersel a venit cu o altă soluţie, integrarea romilor din pruncie. „În primul şi în primul rând aş încerca să încep acestă reconversie de intrare într-o societate democtarică cu copiii, pe care nu i-aş învăţa cu profesori romi, cu mediatori culturali romi, ci i-aş aduce în societatea normală românească din care fac parte. De ce trebuie să am oameni de etnie romă care se ocupă de ei şi de ce să nu încercăm noi cu dragoste şi cu dăruire să-i creştem”, a spus Mariana Petersel.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite