Timisoara: Satul cu doar trei case care a renăscut din propria cenuşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nadăşul, declarat sat depopulat în anii ’80, a fost repopulat în ultimii ani.

Fiii satului revin în localitatea aflată la 15 km de Recaş pentru a construi case de vacanţă.

Vechea localitate bănăţeană, aflată în zona deluroasă din apropierea Recaşului, a renăscut din propria cenuşă, precum Pasărea Phoenix. Satul a fost declarat depopulat în anii 90, după ce locuitorii rămaşi fără curent, drum şi şcoală au decis să se mute la oraş.

În câţiva ani, satul a dispărut la propriu de pe faţa pământului, pentru că localnicii şi-au dărâmat casele pentru a folosi materialele de construcţii la ridicarea noilor locuinţe, în periferia Timişoarei. În ultimii ani, fiii satului au început se se întoarcă la baştină. Renaşterea se datorează soţilor Lenuţa şi Mircea Hoară, care nu şi-au părăsit niciodată casa părintească. „Eu am fost printre ultimii care am plecat. Tata spera să putem rămâne, dar nu s-a mai putut”, a spus Lenuţa Hoară. În Nadăş se ajunge uşor. Treci prin podgoriile Recaşului, pe un drum ca în palmă, pus la punct de omul de afaceri Gerogică Cornu. Asta, ca să ajungă cu maxim confort, la ranch-ul său în toată regula de la Herneacova, ultimul sat înainte de Nadăş. Asfaltul se termină cu trei kilometri înainte de satul fantomă. Înaintarea se face pe un drum de ţară, prin hârtoape, care devine impracticabil pe vreme ploioasă.

Răsar casele de vacanţă

„În 2004 eram singuri. Acum, din ce în ce mai mulţi vor să cumpere un plaţ. Era un sentiment foarte fain, tot satul era al meu. Veneam în concedii la Nadăş, iar casa e refăcută de mâna noastră”, a mai spus Lenuţa Hoară.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite