Timişoara: Sătenii se ceartă ca orbii din cauza ajutoarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Sătenii se ceartă ca orbii din cauza ajutoarelor
Timişoara: Sătenii se ceartă ca orbii din cauza ajutoarelor

Cazul celor 85 de indemnizaţii pentru nevăzători din Racoviţa stârneşte tensiuni. Plângerile sătenilor au ajuns şi la prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală. Acesta a făcut o sesizare la Direcţia de Sănătate Publică Timiş, care a făcut sesizare la Colegiul Medicilor Timiş.

Cei 85 de racoviţeni care merg la cules de cucuruz, conduc maşina şi iau indemnizaţii de handicap pentru probleme de vedere stârnesc vrajbă în sat. Locuitorii din Racoviţa s-au împărţit în tabere opuse. „Am asistat la un scandal între unul dintre sătenii care au acuzat şi unul dintre cei care iau indemnizaţie. Acesta din urmă era foarte supărat de cele declarate de consăteanul său. Cred că această anchetă ar putea aduce învrăjbire în sat”, a declarat Ioan Nanu, primarul comunei Racoviţa.

Numele medicului, din amintiri
Primarul din Racoviţa s-a ferit să comenteze afirmaţiile acuzatorilor, care susţin că toate certificatele sunt semnate de acelaşi medic oftalmolog. „Eu sunt primar, nu-mi permit să emit păreri vizavi de aşa ceva. Aceste lucruri le-au spus oamenii”, a mai declarat Nanu. Medicul oftalmolog Sidonia Ionescu, de la Spitalul Judeţean din Timişoara susţine că numele ei a apărut în acest scandal pentru că face parte din memoria colectivă a oamenilor din Racoviţa. „În ultimul an nu am dat niciun certificat de invaliditate, oamenii din Racoviţa pomenesc numele meu pentru că am lucrat la spitalul de la Buziaş mulţi ani. Eu ştiu că sunt verificate dosarele din perioada 2004 – 2009, iar eu am făcut parte din comisia care dădea aceste certificate în perioada 2000 - 2004”, a spus Sidonia Ionescu.
 „Am o sesizare către Comisia de Sănătate Publică Timiş să verifice dosarele acestor persoane, care au afecţiuni de văz, dar conduc maşina. Eu am acţionat doar în urma unor sesizări ale oamenilor din Racoviţa. Dar şi eu am suspiciuni cu privire la faptul că, în ultimele nouă luni, au apărut atâtea persoane cu probleme de văz”, a declarat Mircea Băcală, prefectul judeţului Timiş.

Pasează ancheta
Reprezentanţii DSP Timiş spun că au trimis, miercuri dimineaţă, o adresă către Colegiul Medicilor Timiş şi către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Pâna la ora închiderii ediţiei, niciuna dintre cele două instituţii nu începuseră verificările în cazul celor 85 de nevăzători suspectaţi de vecinii lor de fals.

Legi permisive
Indemnizaţiile pentru probleme de văz se acordau mai uşor până acum doi ani. Un exemplu este indeminizaţia care se acorda pentru cataractă. Pentru că acum această boală poate fi vindecată prin operaţie, cei care au această problemă nu mai pot beneficia de ajutor.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite