Sărbătoarea Sfântului Vasile, "Crăciunul mic", are loc chiar în prima zi al noului an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfantul Vasile Cel Mare
Sfantul Vasile Cel Mare

În ziua de 1 ianuarie este sărbătorit Sfântul Vasile. Această zi mai este cunoscută ca şi “Crăciunul mic”, iar tinerii obişnuiesc să meargă cu sorcova

În unele locuri, Vasile este considerat a fi chiar numele de botez al lui Iisus Cristos, alteori apare ca fiind primul petrecăreţ, cel care a iniţiat tradiţia sărbătorii care îi poartă numele. În legătură cu această zi, există o serie de obiceiuri din strămoşi. Unul dintre ele este mersul cu Sorcova. În cursul diminieţii, copiii îşi confecţionează nuieluşe din flori de hârtie şi pleacă la “sorcovit” pentru a transmite urările de an nou cu sănătate şi belşug. Tradiţia spune că de Sfântul Vasile, atingerea unui miel aduce noroc şi bogăţie.



Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit în prima zi a anului nou, a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin. Acesta a dus o luptă aprigă, prin scris şi cuvânt, luminând creştinătatea şi apărând dogma Sfintei Treimi. Sfântul Vasile a murit la vârsta de 50 de ani, în ziua de 1 ianuarie, intrând în istoria creştină cu numele de Sfântul Vasile cel Mare.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite