Sărăciţi de incompetenţa primarilor. Curtea de Conturi a descoperit nereguli grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Curţii de Conturi, finalizat recent arată nereguli mari la primăriile din judeţ şi în special la Primăria Timişoara. Principalele abateri se referă la neurmărirea banilor pe care primăria trebuia să-i încaseze din diferite surse.

Ilegalităţile depistate de Curtea de Conturi în tot judeţul arată nereguli financiar-contabile şi fiscale, dar şi abateri în privinţa gestionării şi folosirii banilor publici sau a patrimoniului comun. „S-a constatat existenţa unor fapte pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încalcarea legii penale”, mai arată raportul Curţii de Conturi. Valoarea prejudiciilor constate în tot judeţul din aceste motive este de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Teren din centrul Timişoarei, dat pe ochi frumoşi

O categorie de nereguli descoperite la Primăria Timişoara se referă la „nestabilirea, neevidenţierea, neurmărirea şi neîncasarea unor venituri din închirieri de terenuri”. Cu alte cuvinte primăria a dat în chirie terenuri pe gratis, fără a încasa bani de la chiriaşi sau fără a încasa sume suficiente. Un astfel de caz, descoperit de Curtea de Conturi se referă şi la un teren concesionat în centrul istoric al Timişoarei, la care de asemenea nu s-a urmărit încasarea banilor. "Nu ştiu despre ce este vorba. Am transmis colegilor care trebuie să se ocupe de fiecare aspect", a spus şeful Direcţiei de Patrimoniu, Nicuşor Miuţ.

Afacere cu staţie ecologică de carburanţi

Potrivit sursei citate, Primăria Municipiului Timişoara s-a mai asociat cu o firmă privată pentru realizarea unui staţii ecologice de carburanţi, dar societatea nu şi-a respectat angajamentele din contract, iar primăria trebuia să penalizeze societatea, lucru care nu s-a întâmplat. Alţi bani s-au pierdut şi prin Direcţia Fiscală a Primăriei, care nu a calculat corect taxele şi impozitele unor firme. Din motivele amintite, bugetul local a fost sărăcit cu peste 300.000 de euro.

Curtea de Conturi a mai descoperit la Poliţia Comunitară şi Primăria Timişoara cheltuieli pentru care nu au fost prevăzute fonduri în valoare de peste 100.000 de euro, din care s-au recuperat cu ocazia controlului 40.000 de euro. Primăria Timişoara a contestat la Tribunalul Timiş deciziile impuse prin raportul Curţii de Conturi.

Potrivit sursei citate, nici primăriile din judeţ şi Consiliul Judeţean Timiş nu au fost „uşă de biserică”, unul din primari alegându-se chiar cu dosar penal pentru ilegalităţile comise.

Curtea de Conturi arată incompetenţa şi nepăsarea primarilor în administrarea domeniului public, situaţie care aduce prejudicii majore. „Auditurile financiare si acţiunile de control desfăşurateau scos în evidenţă, pe ansamblu, o insuficientă preocupare din partea entităţilor pentru asigurarea acurateţei datelor din situaţiile financiare si pentru un management financiar menit să asigure buna gestionare economico- financiară”, arată raportul Curţii. Un argument al afirmaţiei este că din 38 de conturi controlate, 36 nu au primit certificatul de autentificare.

În finalul raportului, Curtea de Conturi arată şi cum fură primarii banii publici:

-    acordă drepturi salariale ilegale
-    organizează licitaţii fără respectarea legii
-    fac plăţi fără documente justificative
-    plătesc lucrări proaste la care recepţiile sunt făcute doar de formă
-    plătesc avansuri mai mari decât cele prevăzute în contract




 




Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite