Șantierele sunt tot mai rare: de două ori mai puține autorizații de construcție decât în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timișorenii mențin ritmul construcțiilor de anul trecut, din punct de vedere al numărului de autorizații. Din perspectiva tipului de lucrări, șantierele majore sunt aproape inexistente. Comparativ cu anii 2007-2008, numărul autorizațiilor s-a redus la jumătate. 

Siteul Primăriei Timișoara, secțiunea „Autorizații de Urbanism” este un exemplu pentru modul în care construcțiile „au căzut în cap” în ultimii trei ani. Spre exemplu, în 2006, de la începutul anului și până la mijlocul lunii martie s-au emis 450 de autorizații de construcție. Anul următor, în 2007, în aceeași perioadă s-au emis 650 de autorizații, dintre care foarte multe pentru clădiri de birouri sau blocuri. A fost și momentul în care a izbucnit scandalul cu blocurile dintre case, fiind o adevărată nebunie în tot orașul. 

Vârf atins în 2008

Cele mai multe autorizații de construcție pentru primele trei luni și jumătate din an s-au emis în 2008, când s-au eliberat 700 de autorizații în intervalul 1 ianuarie – 18 martie. Era încă perioada în care în Timișoara se construiau clădiri mari de birouri, hale sau blocuri de locuințe, iar perioada moartă de iarnă și început de an era numai bună pentru obținerea documentației și începerea lucrărilor odată cu îmbunătățirea vremii. Chiar dacă criza a ajuns mai greu în Banat, începând cu 2009 s-a resimțit recesiunea și din punctual de vedere al autorizațiilor de construcție, eliberându-se în prima parte a anului mai puțin de 600 de autorizații. 

Scădere de la an la an

Ultimii doi ani au fost dezastruoși, numărul autorizațiilor scăzând la jumătate. Astfel în primul trimestru din 2009 s-au emis puțin peste 300 de autorizații de construcție, iar în acest an ultima autorizație emisă are numărul 317. Lucrările majore pot fi numărate pe degete. Una din lucrările mari pentru care s-a emis autorizație în acest început de an este un cămin studențesc de patru etaje pe strada Mihail Jora, numărul 2. De asemenea s-au mai emis autorizații pentru lucrări de jumătate de milion de euro la piețele Badea Cârțan și Doina, dar și pentru reparații la Banca Națională a României. Cele mai multe lucrări sunt însă de racordare a utilităților sau de reparații la clădiri existente.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite