Timişoara: Săli de cinema ajunse fabrici de pâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Săli de cinema ajunse fabrici de pâine
Timişoara: Săli de cinema ajunse fabrici de pâine

În Timişoara au mai rămas doar două săli de cinema, care funcţionează la cote de avarie.

În Timişoara au existat nouă săli de cinema, dintre care doar două mai sunt funcţionale în prezent. În schimb, toate aparţin Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „România Film”(RADEF).

Cinematografele aşteaptă la ora actuală să primească o nouă destinaţie, odată cu trecea lor sub administrarea Consiliului Local. Deşi transferul ar fi trebuit să aibă loc mai devreme, acest lucru se va întâmpla abia la finele acestui an. Reprezentanţii RADEF susţin că nu se pot mişca lucrurile mai repede, pentru că sunt foarte multe săli în toată ţara.

Ar putea fi reparate


Cinema Capitol, Dacia, Victoria, Arta, Unirea, Fratelia sau Freidorf au fost cândva locurile preferate ale cinefililor timişoreni. Toate sălile şi-au pierdut sau modificat însă destinaţia iniţială în timp. Odată intrate în patrimoniul Consiliului Local, urmează să fie dezafectate, vândute, ori să li se dea o altă întrebuinţare.

În majoritatea sălilor s-ar putea proiecta şi acum filme. „Aceste săli de cinema necesită reparaţii, dar se pot da filme şi acum. Sigur, aparatele sunt uzate moral”, a spus Maria Mihalcea, director regional RADEF. Cinematograful Capitol a trecut deja în proprietatea Filarmonicii Banatul.

Club de pensionari la Arta

La cinematograful Arta, aflat în Piaţa Iosefin, a funcţionat mult timp un club de bingo, iar în acest moment este sigilat. Acesta se va transforma în club pentru pensionari, prin intermediul Asociaţiei Seniorilor. Poate fi folosită şi grădina de vară a cinematografului. Sala Dacia este şi ea încuiată, fiind închiriate doar spaţiile din holul cinematografului, unde funcţionează un centru de computere.

Ce au fost şi ce au ajuns


Cinema Parc a fost vândut, iar aici se construieşte deja pe fundaţia fostei clădiri. Cinema Victoria şi-a schimbat de mult timp destinaţia în mod legal, aici funcţionând un centru medical. La fel şi cel din Fratelia, unde există o fabrică de pâine. Clădirile în care au funcţionat cinematografele Mehala şi Melodia au fost revendicate de foştii proprietari şi transformate.

S-au dat spectacole şi pentru un singur om

Studio şi Timiş vând doar aproximativ 250 de bilete pe lună. Au existat cazuri în care s-a făcut proiecţie şi pentru un spectator. „Nu putem întoarce omul înapoi. Nu se întâmplă des, dar au fost şi cazuri când aveam un spectator”, a mai spus Mihalcea. RADEF „RomâniaFilm” a decis să scoată spre închiriere sălile pe care le administrează, din cauza numărului mic de bilete care se vând pentru filme.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite