MODELUL JAPONEZ Ce înseamnă un guvern credibil: „Când a vorbit prim-ministrul nu mi-a mai fost frică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Pușcaș, un licean român care a trăit pe viu evenimentele din Japonia, s-a întors acasă în Timișoara. Paul a povestit experiențele de acolo și a mărturisit că mesajul transmis de prim-ministrul Japoniei a contat cel mai mult, fiind momentul în care s-a liniștit. În România, guvernul are însă mari probleme de credibilitate, iar mesajele transmise de la Palatul Victoria sunt tot mai mult puse la îndoială.

Prezent la Timișoara în urmă cu un an, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a vorbit despre importanța transmiterii mesajelor corecte către populație și despre importanța credibilității BNR. Tocmai din acest motiv, Banca Națională a și pus la punct un program prin care studenții de la Științe Economice să fie instruiți în cadrul BNR și să transmită mai departe mesaje corecte despre politica monetară. Prin acest program, studenții cu calități deosebite se transformă practic în „apostoli” ai BNR, care să aducă un plus de credibilitate. 

Reprezentanții guvernului nu au înțeles însă cât este de importantă credibilitatea. Chiar prim-vicepreședintele partidului de guvernământ, Theodor Stolojan, declara într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, la începutul acestei luni, că PD-L și guvernul au o problemă de credibilitate. 

Lecția japoneză de credibilitate

Liceaul bănățean Paul Pușcaș, aflat la studii în Japonia în momentul cutremurului, a trăit pe viu evenimentele din Țara Soarelui Răsare. Zona în care a locuit el nu a fost lovită de tsunami, dar cutremurul s-a resimțit puternic, curentul se întrerupea periodic, rafturile magazinelor se goleau văzând cu ochii, iar benzina era tot mai puțină. Paul a reușit să scape din infern și să vină în România, mai mult la insistențele părinților decât din dorința sa proprie de a „fugi” de acolo. După întoarcerea din Japonia, Paul Pușcaș a acordat un interviu pentru „Adevărul de Seară” în care povestește cum a depășit momentele de panică. Întrebat ce l-a impresionat cel mai mult, Paul a mărturisit că mesajul transmis de prim-ministrul Japoniei, Naoto Kan, l-a liniștit și i-a alungat orice teamă. „Prim-ministrul m-a impresionat cel mai mult. A vorbit foarte convingător. Prin modul în care se adresa populației, cum se uita la camere, mi-a inspirat încredere, nu mi-a mai fost frică. A spus că se lucrează și totul va fi în regulă. Când am văzut cum a spus-o mi-am zis doar atât: «Te cred»”, a mărturisit liceanul. Acesta a mai spus că mesajul autorităților a prins și la japonezi care nu s-au plâns de situația prin care trec, ci au căutat soluții. „Toți au spus «vom trece și peste asta așa cum am trecut peste război». Nu erau disperați. Toți se gândeau că trebuie făcut ceva, să pună și ei mâna să facă ceva”, a mai spus Paul Pușcaș.

Urmărește timisoara.adevarul.ro pentru a vedea întreaga poveste a lui Paul Pușcaș, cum a ajuns să studieze în Japonia, ce a învățat acolo, dar și care sunt motivele pentru care s-ar întoarce în Japonia

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite