STENOGRAME Ciudăţenia sesizată de un judecător în megadosarul de corupţie „Electrica”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima sentinţă dată în dosarul „Electrica Banat”, inclus de CSM pe lista celor mai mari dosare de corupţie din România, scoate la iveală detalii interesante. Judecătorul de la Timişoara, care a judecat procesul pe fond, se arată surprins de faptul că directorul general al Electrica, Lucian Boghiu a fost doar martor într-un dosar intrumentat de procurorii din Braşov. 

Prima soluţie în dosarul „Electrica Banat” s-a emis în primăvara acestui an, iar directorii regionali ai Electrica au fost condamnaţi la ani grei de închisoare pentru că ar fi cumpărat chinezării cu etichetă Siemens la preţuri exorbitante de la omul de afaceri, Vasile Croitoru, primind în schimb mită. În ciuda acuzaţiilor aduse de procurorii DNA (PNA la vremea respectivă), directorul general al Electrica, Lucian Boghiu a fost achitat în dosarul „Electrica Banat”. 

VEZI AICI ce pedepse a primit fiecare inculpat din dosarul Electrica

În încercarea de a obţine condamnarea lui Boghiu, procurorii au anexat la dosar şi câteva interceptări telefonice: 

Croitoru Vasile: Alo!

Cornel: Da Vasile, servus!

Croitoru Vasile: Vreau să ştiu dacă ai primit de dimineaţă la video – conferinţă de la Boghiu, ceva.

Cornel: Nu, nu, nu. Nu s-a primit nimic. Şi …. Vasi , fi atent!

Croitoru Vasile: Da.

Cornel: A venit cineva cu un circuit, dar acela …

Croitoru Vasile: Cu ce circuit?

Cornel: Nu ştiu…. Unul de vreo 40 de nu ştiu ce, dar ăla, exact ăla, era Nelu Puşcaşiu vineri în birou la Stan, când i s-a blocat celui de la Ploieşti şi l-a chemat pe Chivulescu şi Stan o zis: " … bă, cine-i bă, Ancu acesta …" sau nu ştiu cum dracu-l mai cheamă

Croitoru Vasile: Ancu?

Cornel: " Bă , uite bă, din Târgu Jiu … Ce-i cu asta, bă?

Croitoru Vasile: Nu am eu nimica, măi.

Cornel: Fi atent, aicea: " … bă, da ce-i bă cu Manito acesta, bă?!" şi " bă, nu e curată treaba asta" şi i l-a blocat lui Chivulescu. Era cu … Ploieşti-ul.

Croitoru Vasile: Nu sunt eu, nu sunt eu, nu sunt eu, tu …. Cornel!!!!

Cornel: Aaa, nu erai tu?

Croitoru Vasile: Nu, tată. Nu sunt eu.

Cornel: Nu erai în circuitul ăsta, tu?

Croitoru Vasile: Nu măi tati, dar eu nu-s …. Deci, tu ştii foarte bine, că eu cu Energo am terminat-o, eu am terminat-o. Deci, nu se mai lucrează cu Energo, cu nimic.

Cornel: Păi nu, da era ăla de la  Ploieşti venit cu ea … circuit.

Croitoru Vasile: Nu, dragul meu, deci, eu nu lucrez. Deci, înţelege-mă. Eu … Deci eu am ….. desfăşurăm pe altă chestie …. Pe ceea ce zice şeful. Deci, eu nu fac nici o mişcare fără el.

Cornel: Aha… Bun. Fi atent, Vasile!  Problema e următoarea. Eu, acuma am băgat în stocurile astea, luate pe canalul acesta …..

Croitoru Vasile: Da.

Cornel: …. Cifra mea de afaceri pe aproape patru luni.

Croitoru Vasile: Aşa.

Cornel: Ăaa … sunt " gâtuit".

Procurorii susţin că din convorbiri reiese că unul din directorii Electrica se plânge că este gâtuit de marfa cumpărată de la Croitoru, dar dacă şeful, adică directorul Boghiu Silviu Lucian, îi dă un telefon şi îi zice „faci doar atât” el acceptă. Judecătorul care a judecat procesul pe fond a igrnorat această probă din simplul motiv că interceptările fac parte din dosarul „Electrica Braşov” şi „instanţa nu are posibilitatea de a se pronunţa asupra legalităţii achiziţiilor efectuate de către SISEE Braşov, nefiind învestită în acest sens”. 

Trimitere în judecată cusută cu aţă albă

În motivarea sentinţei, judecătorul face o afirmaţie extreme de interesantă. Mai exact, magistratul se declară surprins de faptul că în procesul „Electrica Braşov”, Boghiu a avut „doar” calitate de martor. „Instanţa constată că martorii Puşcaşiu Gheorghe şi Jugănaru Constantin au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni în legătură cu achiziţiile efectuate de SISEE Braşov, într-o altă cauză, printr-un rechizitoriu emis de PNA – Serviciul Teritorial Braşov. În mod curios, deşi organele de urmărire penală au prezentat, în prezenta cauză, mai multe probe despre care au afirmat că sunt suficiente pentru a justifica o soluţie de trimitere în judecată a inculpatului Boghiu, probe care au privit achiziţiile efectuate de SISEE Braşov, în dosarul care a avut ca obiect efectiv aceste achiziţii inculpatul Boghiu nu a fost trimis în judecată, el fiind propus de către procuror ca martor”, se arată în documentul aflat în dosarul Electrica.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite