1001 PEMIERE ALE TIMIŞOAREI: Primul oraș din România unde s-a jucat fotbal și primul club profesionist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul meci de fotbal de pe teritoriul actual al României s-a jucat la Timişoara, în urmă cu 112 ani, pe terenul Velocitas al Liceului Piarist. Ripensia Timișoara a fost primul club profesionist din România.

O ştire măruntă din 11 iunie 1899 a Gazetei Maghiare, ziar din Timişoara, anunţa intenţia unui profesor de gimnastică de la Liceul Piarist de a organiza o demonstraţie a unui sport nou, din Anglia. Carol Muller se numea dascălul, iar acelaşi ziar avea să scrie mai târziu: „Cel mai interesant moment al serbării şcolare a fost noul joc englezesc cu mingea. Acesta se practică doar cu piciorul şi a fost prezentat prima dată la Timişoara în 25 iunie 1899. Au jucat câte 11 elevi din clasele a şasea şi a şaptea, iar după 45 de minute niciuna dintre echipe nu a reuşit să marcheze vreun gol”.

Acum se ştie că acesta a fost primul meci de fotbal jucat pe teritorul actual al României după regulile moderne ale jocului. Publicaţia timişoreană nota că reprezentaţia a încântat spectatorii de pe terenul Velocitas a Liceului Piarist.



Poarta de la viaductul de pe Calea Aradului care amintește de una din importantele premiere ale Timișoarei

Primul club profesionist din România

Ripensia Timișoara a fost primul club de fotbal profesionist din România. A fost înființat în noiembrie 1928 și a dispărut în 1948. Ripensia a fost înființată de dr. Cornel Lazăr, unul dintre cei mai faimoși promotori ai fotbalului bănățean și care fost președinte al unei alte echipe legendare din România, Chinezul Timișoara.

Din cauza statutului de echipă profesionistă, Ripensia nu a putut evolua în campionatul național până în 1932.

De-a lungul timpului, ”Ripi”,cum o alintau suporterii, a adus în vitrina clubului două Cupe ale României (1934 și 1936) și patru titluri nationale (1933,1935,1936 și 1938). În edițiile 1933-1934, 1938-1939 a fost vice-campioană națională și finalistă a cupei în 1937 și 1938. Ascensiunea Ripensiei a fost posibilă datorită unor jucători precum Czinczev, Dobay, Schwartz și Lakatos.

image
image

După al doilea război mondial, din cauza unor probleme financiare, organizarea comunist în domeniul sportiv, Ripensia a jucat în Divizia B și Divizia C, iar după 1948, fără nici un sprijin, a dispărut.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite