Rugbyul timișorean renaște cu o legendă vie la timonă: “Perla Neagră” sosește pe 23 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chester Williams a fost singurul jucător de culoare din naționala Springboks care a cucerit Campionautul Mondial în 1995
Chester Williams a fost singurul jucător de culoare din naționala Springboks care a cucerit Campionautul Mondial în 1995

Chester Williams a fost singurul jucător de culoare din naționala Africii de Sud, care a câștigat Cupa Mondială, în 1995. Echipa de rugby a reușit atunci să unească o națiune. 

Cea mai frumoasă performanță sportivă din 2011 a aparținut rugbiștilor de la RCM Timișoara, care, la începutul lunii decembrie, a cucerit Cupa României. După finala de la Alba-Iulia, conducătorii clubului au promis că a fost doar începutul, pentru că în 2012 echipa se va întări și va lupta pentru câștigarea campionatului. Primul pas a fost aducerea unei legend a rugbyului mondial, pe banca tehnică a echipei. Fosta aripă a naționalei Africii de Sud, Chester Williams, în vârstă de 41 de ani, va ocupa funcția de antrenor principal la RCM Timișoara, începând din această lună. El a semnat un contract pe doi ani cu echipa timișoreană.

Ca jucător, Chester Williams a evoluat pentru naționala țării sale între 1993-2000. A făcut parte din echipa Africii de Sud care a cucerit Campionatul Mondial din 1995, după scorul de 15-12, în finala cu Noua Zeelandă. Williams a fost singurul jucător de culoare din acea națională a Africii de Sud.
Williams și-a început cariera de antrenor în anul 2001, la cârma naționalei de rugby în 7 a Africii de Sud. În 2008, din postura de director tehnic la Dinamo București, a câștigat cupa și campionatul în România.



“Considerăm că 2012 reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea sportului cu balonul oval timişorean. În acest sens, conducerea clubului anunţă prezenţa unui nou tehnician pe banca tehnică a echipei, în persoana lui Chester Williams, deja o legendă  a rugby-ului mondial. El va fi noul nostru antrenor principal, iar domnul Cosmin Cioriciu, cel care a condus echipa la finele sezonului trecut, va rămâne în postura de antrenor second
”, a declarat Alexandru Ilie, președintele RCM Universitatea Timișoara.

Reunirea echipei pentru noul sezon competiţional se va face pe data de 16 ianuarie, urmând ca pe data de 23 ale lunii să sosească la Timișoara și Chester Williams.

A jucat în filmul lui Clint Eastwood

Chester Williams a jucat în filmul “Invictus” (“Neînfrânt”), regizat de Clint Eastwood, a cărui premieră a avut loc în anul 2010. Filmul este bazat pe povestea naționalei Africii de Sud de la Campionatul Mondial din 1995. Filmul a avut trei nominalizări la Globurile de aur, decernate lui Morgan Freeman, pentru rolul lui Nelson Mandela și Matt Damon, care l-a jucat pe Francois Pienaar, căpitanul naționalei Springboks, cât și regizorului Clint Eastwood.

Echipa de rugby a reușit atunci să unească o națiune. Politica de apartheid a fost abolită în 1991, iar în 1994 Mandela a devenit primul președinte de culoare din istoria Africii de Sud. Cu toate acestea, țara era dezbinată, iar rugby-ul era considerat drept sportul preferat al albilor.
La finala dintre Africa de Sud și Noua Zeelandă, disputată pe stadionul “Elis Park”, a asistat și Nelson Mandela, purtând un tricou verde al naționalei Springboks și o șapcă cu emblema echipei. Mandela a fost cel care a înmânat trofeul căpitanului Pienaar.

Nelson Mandela a fost omul care a schimbat istoria națiunii mele, redându-i demnitatea. Prin ceea ce a făcut, atât pentru țară, cât și pentru rugby-ul sud-african, se bucură de respectul tuturor”, a declarat Chester Williams, pentru Adevărul, în 2008.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite