PORTRET Romeo Bălan, procurorul care i-a anchetat pe generalii Chiţac şi Stănculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul magistrat i-a trimis în judecată pe Chiţac şi Stănculescu şi a anchetat zeci de generali din armată şi din SRI pentru corupţie.

Profil


Născut: 2 iulie 1958, Timişoara
Studii: Facultatea de Drept de la Cluj
Job: Avocat
Familie: Căsătorit, are doi copii

Procurorul Romeo Bălan comemorează 20 de ani de la Revoluţie lansând pe piaţă „Victimele libertăţii”, o carte despre timişorenii care şi-au pierdut viaţa în primul oraş liber de comunism.
„Este varianta care reiese din documentele oficiale şi din probele existente. Am scris despre victimele care au murit până în 22 decembrie. Sper să apuc să scriu o carte şi despre cei care au murit după această dată”, a spus fostul magistrat, care s-a pensionat anul trecut şi a trecut în avocatură.


A trimis în judecată securişti şi miliţieni


Bălan este procurorul care i-a anchetat şi i-a trimis în judecată pe securiştii şi miliţienii acuzaţi că au participat la măcelul de la Revoluţia din 1989, în primul proces de la Timişoara. „Atunci au fost trimişi în judecată politicienii, securiştii şi miliţienii. Armata era prea puternică pentru a fi anchetată în primii ani de după Revoluţie. S-a pus în discuţie, însă dosarul a fost blocat, iar apoi i-am trimis în judecată pe generalii Mihai Chiţac şi Victor Stănculescu, pentru că generalul Ştefan Guşă a murit între timp”, a spus procurorul Bălan.


Fostul magistrat spune că generalii erau obligaţi să plătească mai devreme sau mai târziu pentru sângele vărsat la Timişoara pentru că făceau parte din comandamentul desemnat să reprime revolta de pe stradă, generalii preluând comanda trupelor armatei, ale miliţiei şi securităţii care au deschis focul. „Nu mă interesează dacă fac puşcărie la 80 sau 90 de ani. La un viol, dacă trei violează şi al patrulea asistă, e considerat complice. Generalii au făcut parte din acel comandament de reprimare a revoltei de la Timişoara. Chiar dacă asistau la deciziile luate, erau responsabili. Dar ei au dat ordine care au dus la moartea a zeci de timişoreni”, a mai spus procurorul.


A condus Parchetul Militar


„Mi-am dorit dintotdeauna să devin procuror. Când am fost admis la Facultatea de Drept din Cluj, erau înscrişi 20 de candidaţi pe un loc”, îşi aminteşte procurorul. După absolvirea facultăţii, în 1982, Bălan a fost procuror al Parchetului Judecătoriei Timişoara. Ulterior, în 1988, a ajuns procuror la Parchetul Militar Timişoara, iar imediat după 1990 a devenit prim-procuror militar, adjunct al instituţiei. Din 1997 până în 2005, a condus Parchetul Militar Timişoara.

Întrebări şi răspunsuri

Au încercat generalii Chiţac şi Stănculescu să vă mintă când i-aţi anchetat în procesul de la Timişoara?
În procesul din anii ’90, generalii erau martori. Apoi, spre anul 2000, când au fost acuzaţi şi au fost condamnaţi de două ori de Curtea Supremă, au dat alte declaraţii, care nu corespund cu cele date în primul proces, imediat după Revoluţie.

Câţi generali aţi trimis în judecată în perioada 2005-2008, când aţi fost şeful Secţiei Militare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie?
Sunt generali de la armată şi SRI care au prejudiciat statul cu milioane de euro. Fie au făcut achiziţii pentru armată păguboase pentru stat, la licitaţii cu dedicaţie, fie şi-au dat singuri case.

Ce-i place

„Mi-ar plăcea  să apuc să scriu despre Revoluţie pe larg. Acum am scris nişte detalii destul de tehnice, unele din rechizitorii, care fac parte din lucrarea mea de doctorat. Dacă nu ieşeam la pensie, nu apucam să scriu nici «Victimele libertăţii»“, a declarat Romeo Bălan.

Ce nu-i place

„Nu-mi place că s-a schimbat competenţa Serviciului Militar al DNA. Înainte, dacă într-un dosar erau implicaţi militari alături de civili, dosarul penal era anchetat de DNA. Acum competenţele pentru cercetarea militarilor care comit fapte penale alături de civili revin parchetelor civile“, a mai spus Romeo Bălan.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite