EXCLUSIV Românul care a dat ţeapă Serviciului de Imigrări din SUA compară faptele lui cu „salvarea evreilor de nazişti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru că a fraudat sistemul de imigrări, Iosif Caza se consideră un erou şi chiar se aştepta să fie răsplătit pentru faptele sale, nu pedepsit. "Am făcut-o pentru poporul meu. Ştiu ce înseamnă să bei apă cu vacile, să trăieşti torturat şi abuzat. Am fost în Iad. Am avut toată motivaţia din lume să ajut oamenii", spune Caza într-un interviu.

Românul acuzat de cea mai mare fraudă din toate timpurile din SUA a găsit o serie de scuze pentru faptele sale. În perioada 2000-2004, Caza a falsificat dosarele de imigrare a aproape 700 de români şi indieni.

Visul american, fraudat de un român. Iosif Coza vindea emigranţilor poveşti fictive de persecutare în România


"Românii au învăţat să trăiască în frică - ei încă sunt în stare de şoc. "Chiar am crezut că o să fiu răsplătit de guvernul American. Am făcut-o pentru poporul meu. Ştiu ce înseamnă să bei apă cu vacile, să trăieşti torturat şi abuzat. Am fost în Iad - nu sunt un fals. Am avut toată motivaţia din lume să ajut oamenii", a spus Iosif Caza într-un interviu acordat ziarului Sacramento Bee.



În timpul interviului, românul Iosif Caza s-a comparat cu doi mari eroi: Harriet Tubman, care a salvat zeci de sclavi, şi Oskar Schindler, un om de afaceri care a salvat în timpul Holocaustului aproape 1200 de evrei din mâinile naziştilor.

image

Povestea lui Caza

Caza a devenit un lider al celor 20.000 de români care trăiesc în Sacramento, California, mai ales că devenise persoană publică prin numirea în funcţia de şef al Camerei de Comerţ Româno-Americane. Perioada de glorie a românului a fost în 2000-2004, însă, pentru că a înşelat statul american, fostul timişorean a fost condamnat, luni, la şapte ani şi jumătate de închisoare.


Judecătorul Frank Damrell Junior s-a ocupat de acest caz, magistratul considerând faptele românului „o ameninţare direct la siguranţa Americii". „Când procesul de imigrare este corupt prin minciuni şi înşelăciuni, sunt afectate direct şi valorile acestui stat. Nu avem nevoie de astfel de eroi. Nu avem nevoie de oameni ca Iosif Caza", este declaraţia judecătorului Frank Damrell Junior înainte de a da citire sentinţei, consemnată de ziarul american „Sacramento Bee".

Preţul unei poveşti de succes

Pe lângă Iosif Caza, în acest caz de mare fraudă au mai fost cercetaţi trei avocaţi, dar românul a luat cea mai mare pedeapsă pentru că a fost considerat „capul reţelei". Biroul pentru Imigrări şi Cetăţenie (CIS) s-a sesizat de fraudă în urma unor ponturi anonime. Iosif Caza s-a angajat pe postul de traducător la o companie de avocatură - Sekhon&Sekhon - cu sediul în Sacramento. Caza şi un alt traducător sunt acuzaţi că inventau poveştile de persecutare, care variau de la discriminare pe temă religioasă, sexuală şi de venituri până la cele de culoare. Românul cerea 1.000 de dolari pentru o viaţă inventată.

Pe lângă români, Caza s-a ocupat şi de cazurile unor indieni. Niciunul dintre clienţi nu fusese discriminat, însă drama trăită de Caza în România, înainte de a emigra în 1989, făcea ca inventarea unei poveşti de persecutare să fie uşoară.

Agent român sub acoperire

Într-un act depus la dosar este regăsită povestea unui agent român care a lucrat sub acoperire. Acesta s-a prezentat la sediul companiei de avocatură Sekhon&Sekhon, însă a spus clar că vrea să obţină dreptul de şedere şi pe urmă cetăţenia, însă nu a fost persecutat în ţară natală. Potrivit documentelor din instanţă, Caza „a depus o cerere la Biroul pentru Imigrări şi Cetăţenie din care reieşea că agentul a fost atacat în nenumărate rânduri, arestat şi bătut până a fost adus în stare de inconştienţă de poliţia din România din cauza faptului că era baptist". Iosif Caza l-a şi învăţat pe agentul sub acoperire ce să răspundă la întrebările care-i vor fi puse de angajaţii Biroului pentru Imigrări şi Cetăţenie. Întreaga discuţie preparatorie a fost înregistrată de agent şi arătată juriului.

Fratele din România al lui Iosif, Peti Caza, crede că acest agent român a fost chiar soţia bărbatului. „Bănuiala mea este că Iosif a colaborat cu Serviciile Secrete din America, la fel cum a colaborat şi cu Securitatea. Înainte să emigreze, ea a fost la Miliţie şi a anunţat planurile fratelui meu, care a şi fost arestat. Au urmat doi ani de chin. În America, aceeaşi soţie a depus plângere împotriva lui Iosif pentru că şi-a pălmuit copilul. Din nou, Iosif a ajuns după gratii", susţine Peti Caza.

Fabrica de acte a lui Caza

În dosarul judecat de Frank Damrell Junior se arată că Iosif Caza avea în casa din America o adevărată fabrică de acte. „Sub aşternuturi s-au găsit ştampile notariale româneşti şi imagini scanate cu parafe ale unor doctori, notari şi organizaţii religioase din România. Au fost găsite şi sigilii care erau realizate la o imprimantă. Toate aceste elemente arată că documentele care ar fi trebuit să fie dovezi ale persecutărilor nu sunt altceva decât părţi ale fraudei plănuite de român", se arată într-un act emis de procurorul Lawrence G. Brown şi publicat pe site-ul Ministerului american de Justiţie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite