Romanii veneau, acum 2.000 de ani, la jacuzzi într-un spa antic din Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii bănăţeni fac săpături într-un complex vechi de două milenii, în care romanii veneau la relaxare şi care avea toate dotările unui spa modern.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Arheologii din Banat au reuşit să contureze, în şapte ani de săpături, utilitatea unor vestigii romane ale căror prime semne au fost descoperit în anul 2003, în zona Caransebeş. După ani de lucrări arheologice succesive, cercetătorii de pe şantierul Tibiscum au determinat cu exactitate că este vorba de un complex spa antic în care romanii se relaxau, acum 2.000 de ani, exact cum o fac acum milioane de oameni, în centre spa moderne din mall-uri sau sate de vacanţă.

Ne relaxăm ca acum două milenii

Orele atât de plăcute petrecute la masaj sau aromoterapie, într-un secol al spa-ului, nu sunt nici pe departe o noutate a modernităţii, ci un obicei întâlnit chiar şi cu mii de ani în urmă. Dacă în zilele noastre bănăţenii merg la mall pentru a beneficia de un tratament spa, în trecut lucrurile stăteau la fel pentru romanii care locuiau în zona dintre râurile Timiş şi Bistra, la 6 kilometri de Caransebeş. Cercetările efectuate de arheologi specialişti în acea zonă au condus la dezvelirea unui complex de „thermae", asemănător unui centru spa al zilelor noastre.

Romanii aveau terme mult mai sofisticate

Importanţa acestui „complex spa" al romanilor era multiplă, deoarece termele nu erau folosite de către romani doar pentru a se îmbăia sau pentru igiena personală, ci şi pentru a studia în bibliotecile amenajate în incinta acestora. „În interiorul acestora se practicau jocuri de noroc, se discutau subiecte de politică, afaceri, fiind un mediu propice pentru distracţie şi relaxare. De asemenea, aristocraţii luau câteodată masa, ei fiind aproape nelipsiţi din «thermae». Îmbăierea în «thermae» era cea mai plăcută şi frecventă ocupaţie a locuitorilor romani, aceştia după siestă, nemaiavând nici o activitate îşi petreceau aproape tot timpul liber în băile publice", a explicat Doina Benea, arheolog expert şi conducătorul şantierului arheologic de la Tibiscum.

Lux cu sclavi

Oamenii bogaţi, dacă nu aveau o instalaţie de baie proprie, mergeau la băile publice însoţiţi de sclavi.

CITEŞTE AICI MAI MULTE DETALII DESPRE TERMELE ROMANE DIN BANAT

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite