Timişoara: Românii vin mai săraci acasă din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Românii vin mai săraci acasă din străinătate
Timişoara: Românii vin mai săraci acasă din străinătate

Moldovenii, ardelenii şi bănăţenii plecaţi la muncă în alte ţări, s-au întors la familii, în vacanţa, cu portofele golite de criza financiară.

Primii care au ajuns în ţară sunt românii care muncesc în Spania şi Italia. Aceştia susţin că au adus cu ei mai puţini bani faţă de anul trecut, din cauza recesiunii, dar nu renunţă la joburile din străinătate. Românii spun că în cele două ţări s-au redus drastic locurile de muncă în industrie şi a scăzut numărul joburilor în construcţii.

Speranţa lor este că situaţia se va redresa şi vor putea să câştige, din nou, bani cu care să vină în ţară şi să-şi asigure un viitor liniştit. „Am lucrat în construcţii, dar nu mai merge treaba. E de lucru şi acum, dar nu aşa mult. Lucrăm la renovări, la apartamentări unde câştigăm mai puţin. Dar tot e mai bine ca în România”, a declarat Nelu Agrigoroaie, un român din Galaţi care munceşte în Italia.

Slujbe cu salarii mai mici

La rândul său, Magdalena Iancu din Iaşi a spus că a avut un loc de muncă la bucătăria unui restaurant din Spania care oferea servicii de catering la mai multe fabrici care s-au închis.

„Am lucrat la bucătărie câte 12 ore şi am câştigat 1.500 de euro pe lună. Acum lucrez în acelaşi restaurant, ca femeie de serviciu şi câştig jumătate din aceeaşi sumă. Nu pot să vin încă în ţară că nu ştiu cum m-aş descurca să am un salariu de 700-800 de lei pe lună”,  a susţinut Magdalena Iancu. Cel mai bine o duc în străinătate bonele, îngrijitoarele de la căminele pentru bătrâni şi asistentele medicale, care sunt încă bine plătite. 

Şi în acest an, românii vor petrece vacanţa de vară în staţiunile de la mare sau munte, nu înainte de a sta câteva zile în familie. Aceştia au venit cu portbagajele maşinilor pline de dulciuri, jucării şi cadouri pentru apropiaţi. Ei au declarat că vor să se relaxeze, să uite de toate problemele, după care se vor întoarce la muncă.

Vămi aglomerate

Traficul de persoane prin punctele de trecere a frontierei din judeţul Arad a crescut cu 12 la sută, în ultimele zile. În judeţul Bihor, în fiecare punct de frontieră s-au deschis mai multe benzi de circulaţie astfel încât călătorii să aştepte cât mai puţin la verificări.

„Până acum nu am avut timpi de aşteptare şi cozi în vamă pentru că am intervenit prompt. Avem deja experienţa anilor trecuţi”, a spus Dan Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Bihor.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite