Timişoara: Criza agresivă pune cifre alarmante pe harta şomajului în cea mai prosperă regiune a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Criza agresivă pune cifre alarmante pe harta şomajului în cea mai prosperă regiune a României
Timişoara: Criza agresivă pune cifre alarmante pe harta şomajului în cea mai prosperă regiune a României

Criza a lăsat pe drumuri zeci de mii de bănăţeni, care găsesc greu de lucru şi menţin rata şomajului la cote ridicate.

Citeşte despre efectele grave ale crizei economice în Vest:

Aproape 30.000 de datornici au conturile blocate de Fisc
Topul Banatului la rata şomajului
Peste 170 de licitaţii la chilipirurile confiscate de Finanţe au rămas fără clienţi
Cum pescuiesc dezvoltatorii imobiliari clienţi în apele tuburi ale crizei
Tratament anticriză cu psihologi de joburi

Specialişti sau necalificaţi, bănăţenii se transformă din angajaţi model, în şomeri, cu o viteză mai mare ca oricând.

Vestul se umple, treptat, de şomeri.

Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din regiune înregistrează peste 55.000 de şomeri, dintre care aproape 31.000 au rămas fără job în primele luni din 2009.



Rata şomajului are cele mai mici valori în Timiş, unde se menţine cu greu sub patru procente, dar depăşeşte nouă procente în Hunedoara. Astfel, primul loc în topul ratei şomajului din regiune îl ocupă judeţul Hunedoara, urmat  de Caraş-Severin, Arad şi Timiş.




Şomajul creşte vertiginos în Arad

De la începutul anului şi până în prezent, rata şomajului în judeţului Arad a crescut cu aproximativ 2 procente, în prezent ajungând la 5,7%. Conform ultimelor statistici furnizate de către AJOFM Arad, 7.588 de muncitori au rămas fără loc de muncă.
„Numărul şomerilor a crescut la 12.242 în luna iulie. Cu toate că rata şomajului este în creştere de la o lună la alta, AJOFM vine în sprijinul şomerilor cu locurile de muncă vacante, cu Bursa Muncii pe care o organizăm aproape în fiecare lună”, a declarat Mihaela Jude, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Arad. (Ana Maria Stoica)



Cote de avarie în Hunedoara

Potrivit ultimei statistici de la AJOFM Hunedoara, în judeţ sunt înregistraţi peste 19.000 de şomeri, cu aproape 7.500 mai mulţi decât în ianuarie 2009. Potrivit directorului coordonator al AJOFM Hunedoara, Vasile Iorgovan Velichi, presiunea pe bugetul judeţean de asistenţă socială a persoanelor rămase fără serviciu a crescut la cote de avarie. „Valoarea totală a indemnizaţiilor de şomaj plătite lunar în judeţul Hunedoara este acum de 6 milioane de lei, faţă de 2,3 milioane cât se plătea în luna ianuarie”, a precizat Velichi.

Cu o rată a şomajului de 9,15 la sută, Hunedoara se plasează, în materie de şomaj, pe locul şase în clasamentul naţional. Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă a fost notificată privitor la un număr de 450 de angajaţi ce vor face în luna septembrie obiectul unor concedieri colective. Cele mai mari reduceri de personal sunt anunţate de compania Mondoscarpa SRL, cu profil de prelucrare a pielii, care, la Hunedoara, intenţionează să de afară 222 de angajaţi. (Adrian Sălăgean)



Disponibilizări pe bandă rulantă în Caraş-Severin

De la o luna la alta numărul şomerilor cărăşeni este tot mai mare. Rata şomajului a ajuns la 9 procente. Numărul şomerilor este de aproximativ 12.000 în acest moment în Caraş-Severin, iar aproximativ 6.500 dintre ei primesc îndemnizaţia de şomaj. În Caraş-Severin anul 2008 s-a încheiat cu o rată a şomajului de 6 procente şi cu aproximativ 7.700 de şomeri.

Creşterea numărului şomerilor este strâns legată de numărul mare de disponibilizări efectuate de companiile din regiune. Într-un top al firmelor care au recurs la disponibilizări, în prima jumătate din 2009, TMK Reşiţa se situează pe primul loc. De acolo au fost date afară mai mult de 220 de persoane.  În acelaşi timp, 150 de salariaţi ai Masiv Forest, din Moldova Nouă, au rămas în şomaj, iar peste o sută de femei care au lucrat în confecţii, la Riling Sport şi SC Confecţii Reşiţa şi-au pierdut locul de muncă. Societăţile care aparţin de Primăria Reşiţa au recurs şi ele la concedieri, astfel că  66 de muncitori ai CET Energoterm sunt şomeri. (Oana Carasâz)



Timişenii luptă din greu cu criza economică

Ultimul loc în clasamentul şomajului din Banat este ocupat de judeţul Timiş, unde rata şomajului a ajuns la începutul lui septembrie la 3,78 la sută.
Peste 12.000 de timişeni au rămas fără job şi sunt încadraţi ca şomeri, iar 1.300 dintre ei sunt absolvenţi de facultate. La sfârşitul lui 2008, AJOFM Timiş avea înregistraţi 5.500 de şomeri, iar rata şomajului era de 1,63 la sută, cu două procente mai mică decât astăzi.


„Încercăm să menţinem rata şomajului sub pragul de patru procente”, a declarat Liciu Negut, director AJOFM Timiş .

image
image
image
image
image


Veste rea:
Valul nemilos al concedierilor continuă


Numărul şomerilor de Banat şi regiunea Vest va continua să crească până la sfârşitul anului  2009, întrucât marile companii din zonă au anunţat noi disponiblizări colective. Judeţul Timiş înregistrează cel mai mare număr de angajaţi daţi afară în topul naţional al disponibilizărilor ce vor urma, cu aproape două mii de salariaţi care vor rămâne fără job în perioada septembrie-decembrie. Concedieri masive se anunţă în toată regiunea de Vest, întrucât 479 de hunedoreni şi 341 de arădeni vor fi daţi afară în următoarele două luni, potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională pentur Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Veste bună:
Optimism în automotive şi la cel mai mare angajator din Banat




Companiile care reuşesc să profite de recesiune sunt singurele care mai fac angajări. Locurile de muncă disponibile sunt în domeniul cablaje auto. Se mai caută muncitorii calificaţi şi operatorii de maşini automate. Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă scot la bătaie 300 de joburi în Arad, 113 în Caraş-Severin, 345 în Timiş şi 462 în Hunedoara. Unul dintre marii angajatori din Banat, Solectron Flextronics, dă primele semne de ieşire din criză. „Am început să avem mai multe comenzi, iar producţia a crescut vizibil”, a declarat liderul sindical Lucian Malea.

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite